Vladimir Putin, vizită oficială la Teheran. Ce plănuiește să discute cu președintele turc Recep Erdogan și cu omologul iranian Ebrahim Raisi

Ana Anitoiu 18.07.2022, 22:58
Vladimir Putin, vizită oficială la Teheran. Ce plănuiește să discute cu președintele turc Recep Erdogan și cu omologul iranian Ebrahim Raisi

Vladimir Putin va face o vizită oficială la Teheran, marți, 19 iulie, la aproape cinci luni de când a declanșat un război în Ucraina. Kremlinul a transmis ce plănuiește să discute liderul rus cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu omologul iranian Ebrahim Raisi.

Despre ce va vorbi Putin cu Erdogan și Raisi

Pentru Vladimir Putin, aceasta va fi cea de-a doua vizită externă pe care o va face după ce a declanșat războiul din Ucraina. La fârșitul lunii trecute, liderul rus a vizitat Tadjikistan și Turkmenistan, ultima țară fiind gazda Summit-ului Caspic.

„La Teheran va avea loc o întâlnire a șefilor statelor-garant al procesului de la Astana, o inițiativă de promovare a reglementării situației în Siria. Putin, Raisi și Erdogan vor avea o întâlnire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că, pe lângă întâlnirea trilaterală Vladimir Putin – Recep Erdogan și Ebrahim Raisi, va mai avea loc una bilaterală, la care vor participa liderul rus și cel turc.

Vladimir Putin, vizita oficiala la Teheran
Vladimir Putin

Vladimir Putin și Recep Erdogan, discuție între patru ochi

Mai exact, conform Kremlinului, Vladimir Putin va vorbi, marți, cu Recep Tayyip Erdogan despre mecanisme ce să permită să fie reluate exporturile de cereale ucrainene ce au fost blocate din cauza războiului declanșat la data de 24 februarie.

„Suntem pregătiți de discuții pe această temă, care va fi abordată de președinții Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan”, a declarat, luni, consilierul prezidențial rus Iuri Uceakov.

În urma acestor discuții din Iran, vor avea loc negocieri în format multilateral, la care vor participa reprezentanți ai Moscovei, Kievului, Ankarei și Națiunilor Unite. Cel mai probabil, acestea vor avea loc la Istanbul.

”O reuniune pe tema exporturilor de cereale probabil va avea loc săptămâna aceasta. Urmează să fie abordate aspectele tehnice: instalarea unui centru operațional în Istanbul, controale comune privind accesul și ieșirea din porturi, securizarea navigației pe culoare speciale”, a spus ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Oficiali turci care au dorit să-și păstreze anonimatul au spus că reuniunea pentru stabilirea detaliilor tehnice ce să permită reluarea exporturilor de cereale din Ucraina va avea loc miercuri sau joi.

Ce ar urmări Rusia în Iran

Pe de altă parte, oficialii din Statele Unite ale Americii au declarat că Rusia are un obiectiv ascuns în Iran. Mai exact, să cumpere sute de drone militare pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Această afirmație a fost negată de șeful Comisiei Economice din Parlamentul de la Teheran, Mohammadreza Pour-Ebrahimi. Oficialul a declarat că liderul rus Vladimir Putin vine în Iran pentru a discuta despre „extinderea legăturilor economice” între cele două țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...