În cursul zilei de ieri, miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au avut un prim schimb de poziţii referitor la propunerea pentru reforma pieţei de energie electrică, astfel că toate măsurile propuse sar în ajutorul obținerii obiectivelor României, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu a participat marţi la reuniunea Consiliului Energie organizată la Bruxelles, precum şi la o serie de întâlniri cu omologii din alte state membre.
„Am avut un prim schimb de poziţii cu privire la noua propunere legislativă a Comisiei Europene pentru reforma pieţei de energie electrică. În cadrul reuniunilor anterioare, am susţinut o reformă substanţială a pieţei de energie care să conducă la limitarea efectului de contagiune al preţurilor la gaze naturale asupra preţurilor la energie electrică.
Măsurile propuse, precum crearea cadrului pentru stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie a energiei electrice prin instrumente financiare (contractele de achiziţie de energie electrică/PPA, contractele pentru diferenţă/CfD),cu aplicare pentru sursele de energie regenerabile, inclusiv hidro, şi cele nucleare şi protejarea consumatorilor prin posibilitatea de stabilire a unor preţuri reglementate în situaţii de criză energetică vin în întâmpinarea obiectivelor României”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Virgil Popescu a mai declarat că a votat pentru acordarea unor flexibilităţi suplimentare pentru utilizarea veniturilor colectate din aplicarea contractelor pentru diferenţă, aplicarea garanţiilor aferente contractelor de tip PPA şi pentru alte surse de energie decât cea regenerabilă, dar şi o implicare mai mare a statelor membre în procesul de declanşare a unei stări de criză a preţurilor ridicate la energie, dacă condiţiile de piaţă o impun.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Propunerea legislativă va fi negociată la nivelul Consiliului în vederea atingerii unui acord pe text la finalul anului 2023”, a spus acesta.
Însă asta nu este tot, deoarece ministrul Energiei a participat şi la o reuniune a Statelor Membre pro-nuclear, unde discuţiile s-au concentrat pe asigurarea unor condiţii competitive de finanţare pentru proiectele nucleare la nivelul UE atât din fonduri publice cât şi din fonduri private, dezvoltarea competenţelor necesare pentru domeniul nuclear, promovarea tehnologiilor inovative precum reactoarele modulare de mici dimensiuni.
„România este ferm angajată în finalizarea proiectelor nucleare cu rol strategic la nivel naţional, ca element cheie al strategiei de decarbonizare şi independenţă energetică”, a mai spus Virgil Popescu, în postarea de pe reţeaua de socializare.
Astfel că ieri miniştrii au ajuns la o abordare generală asupra pachetului pentru piaţa gazelor naturale şi a hidrogenului. În plus, Directiva şi Regulamentul sunt cele care stabilesc cadrul pentru condiţiile de organizare a producătorilor de gaz natural şi hidrogen, realizarea fluxurilor transfrontaliere între State Membre, amestecul gaz-hidrogen, tarife şi alte aspecte de reglementare.