Veste bună! A fost semnat proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu: „Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031”

Elena Avramescu 14.03.2023, 14:28
Veste bună! A fost semnat proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu: „Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031”

Cu câteva ore în urmă, deputaţii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Potrivit ministrului Energiei, cele două unități vor intra în funcțiune în mai puțin de zece ani, iar centrala de la Cernavodă va ajunge să furnizeze peste 35% din energia țării.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat

„Scopul acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de acord”, găsim notat în expunerea de motive a legii, potrivit Agerpres.

Un nou amendament precizează că „statul român, în calitatea sa de acţionar semnificativ al CNTEE Transelectrica SA, dar şi în calitatea sa de autoritate de stat, va dispune măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcţiune a proiectului, a liniilor de transport a electricităţii, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de proiect”.

Se opreste Unitatea 1 de la Cernavoda pentru 2 ani
Centrala de la Cernavoda

A fost stabilit ulterior că fiecare parte îşi va suporta propriile costuri şi cheltuieli survenite în legătură cu elaborarea, imprimarea, precum şi negocierea acordului. În plus, Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, care a fost adoptat de Senat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat adoptarea legii, astfel că unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor fi funcționale în mai puțin de zece ani.

„A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă! Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031”, este mesajul lăsat de ministrul pe pagina sa de Facebook.

Se pare că proiectul Unităţilor CANDU 3 şi 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, dar şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al îndeplinirii ţintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.

Prin urmare, odată cu implementarea proiectului, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie va fi de 36% la nivel național, iar contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2, de 66%, simultan cu dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare şi a altor industrii colaterale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...