Va fi România afectată de embargoul UE asupra motorinei din Rusia? Explicația ministrului Virgil Popescu

Stan Filon 05.02.2023, 22:04
Va fi România afectată de embargoul UE asupra motorinei din Rusia? Explicația ministrului Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil popescu, vine cu un anunța care îi liniștește pe români. Reprezentantul Guvernului a transmis că nu există motive de îngrijorare în România din cauza embargoului impus de Uniunea Europeană asupra motorinei ruseşti.

Va fi România afectată de embargoul UE asupra motorinei din Rusia?

Așadar, ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a liniștit pe românii care se temeau că țara noastră va avea de suferit după impunerea embargoului asupra motorinei rusești. Oficialul a spus că nu vor fi probleme în România, deoarece marii importatori de pe piaţă şi-au diversificat deja sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Duminică a intrat în vigoare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care se referă la interdicţia importului de produse petroliere în țările UE.

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris Virgil Popescu duminică, pe pagina sa de Facebook.

Va fi sau nu Romania afectata de embargoul UE asupra motorinei din Rusia
Va fi sau nu Romania afectata de embargoul UE asupra motorinei din Rusia

Resurse suficiente de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna

Ministrul Energiei a ținut să-i liniștească pe români și în ceea ce privește rezervele de gaze naturale, în contextul în care meteorologii anunță temperaturi scăzute, în ultima perioadă. Ministrul a spus că România are rezerve serioase de gaze naturale.

„Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, faţă de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adiţional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie. Sezonul rece este pe final şi ne aşteptăm să ieşim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziţie 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiţi şi pentru iarna următoare, aşa cum am fost bine pregătiţi şi pentru aceasta”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...