Veste rea pentru turiști. Mai multe trasee navale din Delta Dunării, blocate complet de plauri şi buşteni. Când vor începe lucrările de decolmatare

Elena Avramescu 06.07.2021, 11:37
Veste rea pentru turiști. Mai multe trasee navale din Delta Dunării, blocate complet de plauri şi buşteni. Când vor începe lucrările de decolmatare

Traseele navale din Delta Dunării, blocate complet de plauri. Din nefericire, câteva trasee navale turistice din Delta Dunării sunt blocate de plauri şi buşteni, rezultate aici în urma precipitaţiile abundente din ultima perioadă şi de curenţii apei. Operatorii turistici speră ca lucrările de decolmatare din rezervaţie să înceapă cât mai rapid.

Traseele navale din Delta Dunării, blocate complet de plauri

Astfel că preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a spus că printre canalele blocate de plauri se numără Roşu-Puiu, Tătaru şi Ivancea.

Din fericire, suntem într-o perioadă în care nivelul apei este crescut, iar canale care erau impracticabile în alte perioade acum pot fi vizitate. Dar va veni luna august, cotele Dunării vor scădea, iar canalele vor deveni din nou impracticabile, a declarat preşedintele AMDTDD pentru Agrepres.

Preşedintele AMDTDD a mai menționat faptul că este nemulţumit din cauza traseelor impracticabile susţinând că blocarea acestora reprezintă o problemă perpetuă a Rezervaţiei.

Traseele navale din Delta Dunarii, blocate complet de plauri
Delta Dunarii

Este o imagine comună – vii în deltă şi practic nu poţi să vizitezi rezervaţia, din cauza colmatării sau blocării traseelor turistice de plauri sau material lemnos care ar trebui îndepărtat de administrator, a mai spus Cătălin Ţibuleac.

Ținând cont că unele trasee turistice sunt impracticabile, operatorii din domeniu țin să le recomande vizitatorilor să parcurgă Delta în caiace sau să modifice excursiile programate. În plus, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bâscă, a spus că în decursul săptămânii viitoare, instituţia va emite ordinul de începere a lucrărilor de decolmatare care vor include şi actualele zone impracticabile.

Contractul de execuţie pentru decolmatarea complexelor Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu s-a semnat, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. Decolmatarea presupune automat şi curăţarea de tot ce înseamnă resturi de buşteni care incomodează practicarea oricărei activităţi, de la pescuit la turism, a spus și Viorica Bâscă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...