Veste dură pentru românii cu credite în lei. Ce se întâmplă cu ROBOR

Iancu Andreea, Ana Ionescu 15.12.2021, 08:03
Veste dură pentru românii cu credite în lei. Ce se întâmplă cu ROBOR

Situația epidemiologică din ultimii doi ani de zile a afectat serios economia multor state, printre care și România. Cu prețuri care au explodat și o inflație galopantă, românii cu credite la bancă, în lei, primesc o veste dură la final de an. Începutul lui 2022 nu vine cu anunțuri tocmai fericite, iar ROBOR, principalul indice de referință în cazul creditelor luate în lei înainte de 2019, ar putea aduce un val de majorări usturătoare pentru buzunarele românilor.

Românii cu credite în lei ar urma să aibă de suferit din cauza ROBOR

Banca Națională a României (BNR) urmează să ia o decizie esențială pentru românii care trebuie să plătească credite în lei, în încercarea de a contracara creșterea inflației. Instituția ar putea să crească din nou dobânda cheie, după ce aceasta a fost majorată de două ori în acest an, de la 1,25% la 1,75%. În acest context, cei care au de plătit credite ipotecare ce se calculează în baza ROBOR vor avea de suferit.

Astfel, o rată medie de 1.500 de lei, de exemplu, ar creşte şi cu 250 de lei. Iar noua decizie ar putea să fie luată chiar de la începutul noului an, din ianuarie. Din păcate, românii care au luat un credit ipotecar înainte de luna mai 2019 plătesc rate mai mari de la o lună la alta. Iar scenariul pentru viitor, previzionat de economiști, este tot mai sumbru, în contextul în care indicele ROBOR la 3 luni se apropie de 3%. 

Românii cu credite în lei, afectați de ce se întâmplă cu ROBOR
Românii cu credite în lei, afectați de ce se întâmplă cu ROBOR

Indicele ROBOR ar putea să treacă de pragul de 4%

O nouă presiune asupra ROBOR ar urma să fie resimțită de români, dacă indicele va trece de 4%, susține analistul economic Adrian Asoltanie. Iar schimbarea se va simți în conturile cetățenilor cu credite în lei. Un român care a accesat un credit pe 30 de ani, în valoare de 300.000 de lei, plătea în luna noiembrie o rată lunară de 1.538 de lei, în funcție de indicele ROBOR la 3 luni de 2,6%. Potrivit specialiștilor, dacă indicele urcă la 3%, rata se va majora cu 78 de lei.

În cazul în care indicele ROBOR creşte şi mai mult, atingând pragul de 4%, persoana respectivă va plăti cu 261 de lei mai mult pentru aceeași rată lunară. Totuși, românii care au luat credite după luna mai 2019 nu sunt afectați deocamdată de aceste schimbări. Creditele acestora sunt calculate în funcție de indicele IRCC, care se află în prezent la un nivel mic. Indicele IRCC se calculează cu aproximativ două trimestre în urmă.

Pe de altă parte, nici situația la nivel european nu este una optimistă. Multe state din Europa se confruntă cu unele dintre cele mai mari scumpiri din ultimii ani. Cele mai mari prețuri din ultimii 21 de ani sunt deja resimțite de către polonezi, în timp ce Germania are cele mai mari scumpiri din ultimii 30 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...