SPECIAL

Experiment – cât ne costă masa de sărbători în plin val de scumpiri. Cu cât a crescut prețul cărnii de porc

Adriana Olaru 10.12.2021, 12:45
Experiment – cât ne costă masa de sărbători în plin val de scumpiri. Cu cât a crescut prețul cărnii de porc

Masa de sărbători din acest an va fi mult mai săracă, pentru că prețurile la carne au crescut în unele cazuri chiar și cu 25%, explică specialiștii. Nici celelalte produse nu sunt mai ieftine, pâine s-a scumpit cu 20 de bani, iar valul de majorări nu pare să se oprească prea curând. În acest context, românii vor scoate din buzunar mult mai mult comparativ cu anul trecut, atunci când mergeau să-și pregătească masa de Crăciun, spre exemplu.

Porcul, mai scump ca anul trecut

Reporterii Impact.ro au făcut un experiment și au mers într-un supermarket din Capitală, pentru a vedea cât costă un coș în care sunt puse produse pentru masa de sărbători. Un kilogram de carne de porc, la carcasă, pornește de la 16, 17 lei, când vine vorba despre carnea pentru friptură. Un kilogram de mușchiuleț de porc 27 de lei, iar unul de ceafă de porc 32 de lei. Și prețul șoriciului este destul de piperat în această perioadă și pentru 900 de grame trebuie să scoateți din buzunar în această perioadă în jur de 43 de lei.

În realitatea, spun specialiștii, este greu de spus cu cât a crescut prețul cărnii de porc, spre exemplu, pentru că magazinele încheie contracte cu producătorii, iar valoarea contractelor este modificată de două ori pe an. Asta în timp ce prețul raft este modificat mult mai des, în funcție de ce decid comercianții care gestionează marele magazine și în acest fel producătorii sunt cei care au de pierdut.

„Din cauză că hypermarketurile nu acceptă nici acum măriri de preț la marfa cumpărată de la producători – dar la raft prețurile au crescut în iunie, septembrie și noiembrie – multe produse și brand-uri românești vor dispărea de la raft. Va urma o restricție a portofoliului de produse, precum și dispariția multor producători românești. Costurile directe și indirecte cresc săptămânal. Nu vom putea vinde cu preț mai mic decât costurile”, a explicat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

În realitate, scumpirile se simt mult mai mult la producătorii din țară. Mulți români aleg ca în perioada sărbătorilor să cumpere un porc întreg din care să prepare bucatele pentru masa de Crăciun. Un porc de 130 de kilograme, spre exemplu, costa anul trecut 1.600 de lei, iar în acest an costă 2.000 de lei, potrivit fermierilor. Aceștia se plâng că marfa lor nu mai are loc în magazinele din țară din cauza produselor aduse din străinătate și spun că vor ajunge la faliment în ritmul acesta.

Experiment – cât ne costă masa de sărbători în plin val de scumpiri. Cu cât a crescut prețul cărnii de porc

Pâinea și cozonacul, prețuri tot mai mari

Pe lângă carnea de porc, scumpiri au fost înregistrate în ultima vreme și la pâine, lapte și alte produse derivate din acestea. Spre exemplu, pâinea este mai scumpă cu 20 de bani din cauza creșterii prețurilor la electricitate și gaze. „Am un prieten care are o moară și a semnat contractul la energie cu 6.000 de lei. Luna următoare l-a încheiat cu 30.000 de lei, sunt niște creșteri care se simt în tot”, povestește fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Și prețul cozonacilor este destul de piperat în acest an, pornește de la 12, 13 lei și ajunge până la 50 de lei, în funcție de tipul de cozonac și de cantitatea. De asemenea, cu cât umplutura este mai sofisticată, cu atât și prețul este mai mare. Și prețul pentru un litru de lapte a crescut în ultima perioadă.

„Multe dintre produsele lactate pleacă de la poarta fabricii cu un preț, iar la raft este cu până la 80% mai mare. Costurile de producție cresc în fiecare săptămână încă din luna septembrie”, mai spune Dorin Cojocaru.

Există și pachete pentru cei care vor să meargă în vizită și să facă un cadou: un coș de sărbători care conține o sticlă de cognac, praline, ciocolată și foietaj dulce costă 350 de lei. Și prețul pentru astfel de pachete este variabil, în funcție de cât de sofisticate sunt produsele. Și prețul pentru zece ouă a mai crescut, acesta începe de la 10 lei, dar poate ajunge până la aproximativ 20 de lei dacă ouăle provin de la găini care au fost crescute în condiții ecologice.

Dacă facem un calcul simplu vedem că pentru masa de sărbători trebuie să scoatem din buzunar câteva sute bune de lei în funcție de cantitatea de mâncare pe care urmează să o facem.

Oamenii sunt disperați și trag un semnal de alarmă, aceștia spun că abia vor putea face față valului de scumpiri în contextul în care și prețul la electricitate și încălzire este mult mai mare comparativ cu anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe