Tradiții și obiceiuri de Florii 2024. Ce este bine să împartă toate femeile pentru a feri casa de probleme și de necazuri

Emanuela Pană 27.04.2024, 15:28
Tradiții și obiceiuri de Florii 2024. Ce este bine să împartă toate femeile pentru a feri casa de probleme și de necazuri

În Duminica Floriilor, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pe pământ. Sărbătoarea, una foarte importantă pentru credincioși, pică pe 28 aprilie anul acesta. Iată cele mai importante tradiții și obiceiuri de Florii 2024.  

Care este semnificația sărbătorii? 

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Praznicul este primit cu mare fast, întrucât amintește de momentul în care Mântuitorul a fost aclamat ca împărat în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată sărbătoarea. 

Această zi îi pregătește, trupește și spiritual, pe credincioși pentru mare sărbătoare care are să vină – Paștele (Învierea Domnului). Floriile deschid cea mai importantă săptămână în ceea ce privește pregătirile pentru Paște, și anume Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.  

Sărbătoarea Floriilor nu este una cu dată fixă în calendarul ortodox. Data diferă de la an la an, iar în 2024, credincioșii vor sărbători Duminica Floriilor sau a Stâlpilor pe 28 aprilie. Această sărbătoare este și cea mai mare dintre toate cele care au loc în Postul Paștelui (numit și Postul Mare). 

În popor, sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută și ca ”Duminica Floriilor”, ”Intrarea Domnului în Ierusalim” sau ”Duminica Stâlpărilor”. Ea are loc în fiecare an cu o săptămână înainte de Înviere. În 2024, Paștele ortodox pică pe data de 5 mai, la aproape o lună distanță de Paștele catolic.  

Citește și: Ce este bine să faci cu salcia de Florii. Locul în care este bine să o pui în casă pentru spor și sănătate

Tradiții și obiceiuri de Florii 2024 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Florii este cea a ramurilor de salcie. Credincioșii duc la biserică ramurile, în dimineața zilei de duminică, unde vor fi sfințite de preot. După terminarea slujbei, fiecare participant ia acasă crenguțele sfințite și le așează într-un loc curat, de regulă, lângă o icoană.  

Traditii si obiceiuri de Florii 2024
Ce traditii se respecta in Duminica Floriilor

Se spune că salcia binecuvântată în duminica de Florii are puteri nebănuite, fiind de ajutor în vreme de boală sau de necaz. Ramurile de salcie amintesc ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim.  

În ziua praznicului, multe gospodine coc tot atâtea turte câți membri are familia lor. Turtele se fac diferit, în funcție de vârsta celor din familie. Pâinicile se împletesc din aluat de grâu și se ornează cu figurine sau cruci din același aluat. Ele sunt date de pomană săracilor, pentru ca cei ai casei să fie feriți de probleme și necazuri.  

Se zice că Duminica Floriilor aduce vești despre cum va fi ziua de Paște. Așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște, potrivit superstițiilor străvechi. Se mai crede, totodată, că dacă în această zi cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.  

În această zi sfântă nu se muncește, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. În ziua Floriilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa românilor, mai ales că este dezlegare. Astfel, mâncărurile din pește și uleiul vegetal pot fi consumate ca o excepție. Totuși, pe masă nu trebuie să se regăsească alimente de dulce.  

O altă superstiție spune că este bine să plantezi pomi înainte de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. 

Vezi și: Mesaje și urări de Florii. Cele mai frumoase felicitări pentru cei dragi

Rugăciune pentru bunăstare și noroc

În Duminica Floriilor, credincioșii rostesc această rugăciune pentru bunăstare și noroc. În această zi, preoții recomandă să se rostească rugăciunea de binecuvântare a salciei.  

”Domnului să ne rugăm, 

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire. 

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...