Noul an aduce scumpiri în lanţ. Pe ce vor plăti românii mai mulţi bani de la 1 ianuarie

Ana Anitoiu 30.11.2021, 10:08
Noul an aduce scumpiri în lanţ. Pe ce vor plăti românii mai mulţi bani de la 1 ianuarie

Noul an aduce scumpiri în lanţ. Un specialist în industria alimentară a dezvăluit pe ce vor plăti românii mai mulţi bani începând cu data de 1 ianuarie. Unele creșteri de prețuri se vor simți chiar mai devreme, de Sărbătorile de iarnă, în contextul majorării tarifelor pentru energie electrică și gaze.

Pentru ce vor plăti românii mai mulți bani

Conform președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, sunt așteptate scumpiri considerabile, mai ales în sectorul panificației, ce este cel mai afectat de creșterea prețurilor la energia electrică.

„Discutăm de creșterea prețului la cereale – a mai crescut după seceta de anul trecut – creșterea prețului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creșterile pot ajunge până la 60%.

Sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificației se fac calcule de prețuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a spus Dragoș Frumosu, conform profit.ro.

Noul an aduce scumpiri, de la 1 ianuarie
Preturile, in crestere la mai multe categorii de produse de baza

Cu cât va crește prețul pentru carne

Însă, potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, prețul la cereale nu este singurul ce va crește în contextul scumpirii energiei electrice și a gazului. Alte alimente de bază vor deveni la rândul lor mai scumpe.

„De la 1 ianuarie, prețul la carnea de pasăre va crește cu 10 -15% în primă fază, mai anunță președintele organizației. Da asemenea, de la 1 februarie 2022 este anticipată o creștere de 15% – 20% a prețului la carnea de porc”, a mai spus Dragoș Frumosu.

Ce scumpiri se vor simți de sărbătorile de iarnă

Însă, unele scumpiri au început să se simtă deja și se vor vedea și pe bonurile de la cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă. Conform specialistului, dacă până în prezent prețurile au crescut cu 15%, cu siguranță acestea vor crește cu încă pe atât.

„Vă spun cu toată responsabilitatea – probabil de Sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a mai anunțat Dragoș Frumosu, care a precizat că au crescut deja prețurile la ulei, cu 20%, în timp ce lactatele s-au scumpit cu 5 până șa 7 procente.

Tot din cauza scumpirii energiei electrice și a gazului, ce a venit în contextul pandemiei de coronavirus, în anul 2022 vor crește și prețurile pentru produsele tradiționale din pește. Procentul cu care se vor scumpi acestea va fi considerabil.

Valul de scumpiri din România a ajuns și în staţiunile montane. Creșterea prețurilor a fost anunțată înainte de începerea sezonul de schi. Vezi AICI ce scumpiri au fost anunțate pe Valea Prahovei!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...