Veste bună pentru orădeni. S-a finalizat achiziția a 20 de tramvaie Astra Arad, valoarea din fonduri europene fiind de 30 milioane de euro

Elena Avramescu 15.10.2021, 17:06
Veste bună pentru orădeni. S-a finalizat achiziția a 20 de tramvaie Astra Arad, valoarea din fonduri europene fiind de 30 milioane de euro

Vineri a ajuns și ultimul tramvai nou, fabricat de Astra Arad, din cele 20 achiziţionate de Primăria Oradea a ajuns vineri în Depoul societăţii locale de transport SC Oradea Transport Local S.A., iar valoarea totală a investiţiei din fonduri europene este de 30 milioane de euro.

S-a finalizat achiziția a 20 de tramvaie Astra Arad

În plus, tot prin fonduri europene, de aproximativ 11 milioane de euro, primăria a construit o linie dublă de tramvai, de 3,8 kilometri, ce este finalizată în proporţie de 80%, urmând să fie inaugurată în decembrie anul acesta.

Chiar primarul Florin Birta a participat la finalizarea proiectului de achiziţie a celor 20 de tramvaie, iar alături de el au fost directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloş, proprietarul companiei Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar, reprezentanţi din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, dar şi reprezentanţii OTL.

Felicit primarul şi echipa din Primăria Oradea care se ocupă de fonduri europene pentru că au reuşit să finalizeze primul proiect din regiunea noastră pe mobilitate urbană. Achiziţia celor 20 de tramvaie este un proiect cu impact major în transportul public. Felicităm şi firma cu capital românesc Astra Vagoane Arad care a reuşit să îşi onoreze contractul, a declarat Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

S-a finalizat achizitia a 20 de tramvaie Astra Arad
Tramvai Arad

În plus, directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, a menţionat că, pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027, bugetul pentru mobilitate urbană urmeză să crească de la 200 de milioane de euro, la 300 de milioane de euro. În acest context, municipiul Oradea, ca şi celelalte municipii reşedinţă de judeţ, are un buget fix de 60 de milioane de euro, comparativ cu cele 36 milioane euro, anterior.

Totuşi, am reuşit ca astăzi să ne încadrăm în termenul iniţial al contractului. În paralel am avut şi alte livrări, de care ne-am achitat tot în termene legale. Am reţinut, de la domnul primar, că Oradea ar mai avea nevoie de zece tramvaie, noi îi aşteptăm la aceeaşi adresă şi sperăm că vom fi câştigătorii şi următoarei licitaţii.

Am conlucrat extrem de bine şi înţelegător cu compania de transport, la fel cu autorităţile locale, care şi-au expus cu severitate pretenţiile, cu exigenţă au recepţionat tramvai după tramvai, pentru ca astăzi să-l încheiem cu bine, a spus și Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane Călători Arad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...