SPECIAL

Verificări și amenzi, când își recuperează românii banii din facturile greșite. Președintele Consiliului Concurenței: Ne așteptăm să se rezolve luna asta

Adriana Olaru 15.01.2022, 15:23
Verificări și amenzi, când își recuperează românii banii din facturile greșite. Președintele Consiliului Concurenței: Ne așteptăm să se rezolve luna asta

Facturile la energie și gaze îi copleșesc pe românii în ultima perioadă și, spun specialiștii, ne așteaptă câteva luni grele cu sume mari pe care trebuie să le scoatem din buzunare. Între timp, Consiliul Concurenței pregătește măsuri importante pentru ca românii cu venituri mici să poată fi ajutați, astfel încât să își poată plăti la timp dările. Asta în timp ce mulți oameni se plâng că abia își duc traiul de pe o zi pe alta.

Când își recuperează românii banii din facturile umflate. Anunțul lui Bogdan Chirițoiu

Schema de sprijin gândită de Guvern și Parlament pentru români are limitări pe mai multe paliere. În jur de 800.000 de oameni au primit facturi fără să se bucure de compensare sau de plafonare, asta după ce nu se încadrau în limitele gândite de oficiali.

În total, în luna noiemvrie au fost emise 1,7 milioane de facturi pentru consumatorii casnici. Mai mult, susținea recent ministrul Energiei, Virgil Popescu, 80 la sută dintre consumatorii casnici au primit compensarea sau plafonarea promise la energie electrică, în timp ce doar 60 la sută au benificat de acest lucruri în ceea ce privește facturile la gaze.

Foarte multi romani au primit facturi gresite
Foarte multi romani au primit facturi gresite

Măsuri urgente, bani din supraimpozitare

În acest context, au fost demarate o serie de controale cu privire la situația celor care au primit facturi fără compensare, deși ar fi putut beneficia de aceasta, dar și cu privire la modul în care a fost aplicată legea. Cu alte cuvinte, se analizează și dacă furnizorii au acționat cu bună credință în momentul în care au trimis aceste facturi pentru români.

„Ne așteptăm ca prețurile la gaze să scadă din luna aprilie și tot de atunci ne așteptăm să scadă și prețul la electricitate. Trebuie să-i ajutăm pe românii vulnerabili și înainte de orice ar trebui să le explicăm clienților și ce înseamnă o compensare. ANPC și ANRE i-au sancționat pe furnizorii care s-au adaptat greu la aplicarea noii legi. Lucrurile se vor rezolva, am avut discuții, marii furnizori susțin că luna aceasta nu ar trebui să mai existe probleme”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Impact.ro.

Românii s-au trezit cu facturi greșite

Mai mult decât atât, dincolo de problemele apărute în ceea ce privește lipsa compensării în unele cazuri, sunt și români care s-au trezit cu facturi greșite sau cu estimări chiar și de zece ori mai mari față de consumul real. Marea problemă a oamenilor este că înainte de a fi refăcut calculul de către furnizori, românii trebuie să-și achite aceste facturi.

În continuare, a explicat Chirițoiu, pentru a-i putea ajuta pe consumatorii considerați vulnerabili se ia în calcul varianta supraimpozitării furnizorilor, iar banii obținuți să ajungă la românii care au nevoie, pe cale legală. În această categorie vor intra și consumatoii casnici și cei industriali considerați tot vulnerabili.

„Ideea este așa, dacă factura este greșită, știm calea legală. Dacă sunt probleme cu compensarea din această lună n-ar mai trebui să fie probleme. Oamenii își vor recupera lipsa compensărilor în facturile viitoare. Ne-am gândit la suprataxarea furnizorilor, adică în loc de cei 16% din profit, să fie vorba despre o sumă mai mare”, ne-a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Amenzi mari și recalculări

Recent, ANPC i-a amendat pe furnizorii de energie care au emis facturi ilegale pentru consumatori și s-a cerut recalcularea tuturor facturilor care nu au respectat legea în vigoare.

Astfel, au fost sancționate 27 de companii furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, după controalele care au avut loc în perioada 6 – 13 ianuarie, potrivit reprezentanților ANPC. Amenzile s-au ridicat la 450.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe