Virgil Popescu: „Oare are cineva interes să țină sus prețul gazului? Pentru că într-o piață sensibilă, când spui că nu vor exista gaze, nu faci decât să pui o presiune pe preț.”

Gabriela del Pupo 07.12.2021, 13:24
Virgil Popescu: „Oare are cineva interes să țină sus prețul gazului? Pentru că într-o piață sensibilă, când spui că nu vor exista gaze, nu faci decât să pui o presiune pe preț.”

Virgil Popescu spune că după această iarnă prețul gazelor va scădea, estimările fiind că iarna viitoare ar putea ajunge chiar la jumătate din prețul actual. Ministrul Energiei dă vina pe impulsionarea operaționalizării conductei Nord Stream 2 iar după pornirea acesteia piața ar reveni la normal.

V. Popescu: „este o speculație pe piața gazelor naturale făcuta de federația rusă prin Gazprom”

„Cred că cu toții știm motivul creșterii prețurilor gazelor naturale, este o speculație pe piața gazelor naturale făcuta de federația rusă prin Gazprom, s-au redus livrările prin Ucraina, se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, prețurile vor scădea (…)Aşa se vede și pe piața futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene preturile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor.” a declarat Virgil Popescu.

În ceea ce privește stocul pentru iarna aceasta ministrul a dat asigurări că nu vor fi probleme. România consuma 44 de milioane de metri cubi iar consumul pe timp de iarnă depășește 70 de milioane de metri cubi dar Virgil Popescu spune că iarna aceasta nu va fi diferită față de alți ani iar specialiștii care avertizează asupra unei crize în luna februarie ar avea și alte interese.

„Oare are cineva interes să țină sus prețul gazului?”

Rusia a promis ca va livra gazele necesare Europei
Rusia a promis ca va livra gazele necesare Europei

„Sunt așa-ziși specialiști care spun că avem în depozite gaze naturale insuficiente. Oare are cineva interes să țină sus prețul gazului? Pentru că într-o piață sensibilă, când spui că nu vor exista gaze, nu faci decât să pui o presiune pe preț. De fiecare dată trebuie să vin să spun: Nu vom avea o probleme cu gazele naturale în această iarnă! ” spune Virgil Popescu.

Nici firmele nu riscă să nu își mai poată plăti facturile spune ministrul.

„Întreprinderile Mici și Mijlocii, prin legea pe care am adoptat-o în Parlament au o schemă de ajutor de stat, primesc practic o subvenție atât la energie electrică cât și la gaze naturale pentru a trece cu bine această iarnă”

Cât despre faptul că ENEL a anunțat că nu va mai investi 2 miliarde în România Virgil Popescu a spus că măsurile luate de Guvern nu ar fi adevăratul motiv, chiar dacă președintele  ENEL asta a declarat. Acesta a precizat că măsuri luate în 5 luni de zile, care sunt „trazitorii și sunt luate în toată Europa” nu ar trebui să afecteze un plan de investiții gândit până în 2027.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...