Klaus Iohannis, despre facturile mari la energie electrică. “Am luat deja măsuri, vor fi compensaţii”

Badea Violeta 22.10.2021, 12:32
Klaus Iohannis, despre facturile mari la energie electrică. “Am luat deja măsuri, vor fi compensaţii”

Președintele Klaus Iohannis a participat vineri, 22 octombrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Printre altele, șeful statului a vorbit și despre problema facturilor mari la energie electrică. Iată la ce măsuri s-a gândit șeful statului.

Klaus Iohannis, despre problema prețurilor la energie

Klaus Iohannis a oferit câteva declarații în cadrul Consiliului European de la Bruxelles. Președintele României a vorbit despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră: creșterea prețurilor la energie.

Șeful statului a anunțat că există deja o legislație care va compensa valoarea facturilor la energie electrică și gaze, dar, conform acestuia, nu este suficient.

„Știm de acasă că avem o problemă cu prețurile la energie, mai ales cu prețurile la electricitate. Noi am găsit acasă soluțiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile, avem o legislație gata pregătită și vor fi compensate facturile, vor exista posibilități de amânare.

Noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare la noi acasă. Însă chestiunea din păcate nu este așa simplă. Dacă prețurile la energie vor crește în continuare, automat aceste creșteri se vor reflecta și în alte prețuri și cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simplu”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis spune ca Romania va dezvolta centrale nucleare 
Klaus Iohannis spune ca Romania va dezvolta centrale nucleare

România va dezvolta centrale nucleare

Klaus Iohannis a mai anunțat că România, alături de alte state ale Uniunii Europene, dorește să dezvolte centralele nucleare și rețeaua de gaz metan.

Acesta a spus că țara noastră pledează pentru includerea gazului natural și a energiei nucleare în cadrul investițiilor „verzi”, așa numita taxonomie privind finanţarea sustenabilă. Conform declarației făcute de șeful statului, gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru tranziție către energie verde.

„Pentru Europa, există soluţii alternative. Există gaz în nordul Africii, există gaz în estul Mediteranei, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm în continuare reţelele care permit transportul acestui gaz din alte surse.

Nu se întâmplă de azi pe mâine, nici într-un an. Sunt schimbări profunde în întreaga piaţă care vor dura poate un deceniu sau mai mult. Până atunci trebuie să avem grijă de cetăţenii noştri şi de economia noastră.

S-a format un grup de state care doreşte să promoveze ca energie sustenabilă de tranziţie nuclear şi gaz. Noi suntem printre ei. Insistăm că vrem să fie acceptate pe actul delegat. Taxonomia europeană să permită gazul şi nuclearul.

Nu toată lumea în Europa doreşte aceste lucru. Sunt două grupuri – un grup de state în care ne numărăm noi, Franţa şi alţii care folosesc şi acum folosesc şi acum centralele nucleare şi gazul şi doresc să o facă în continuare. Sunt alţii care sunt mai reticenţi.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...