Vaslui: Prânz la școală pentru elevii mai multor școli. Ce preparate o să primească copiii

Elena Avramescu 11.02.2021, 14:20
Vaslui: Prânz la școală pentru elevii mai multor școli. Ce preparate o să primească copiii

Prânz la școală pentru elevii mai multor școli. Este vorba despre patru unități școlare din județ care pe tot parcursul anului 2021, în semestrul II al anului 2020-2021 și în semestrul I al anului 2021-2022, vor acorda elevilor o masă caldă la școală. Este vorba despre Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități școlare din țară.

Prânz la școală pentru elevii mai multor școli

Astfel că vorbim despre Școala Gimnazială nr. 1 Cepești, din comuna Bogdănița, Școala Gimnazială nr. 1 Băcești, Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni și Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui. La fel ca în 2020, și în acest an, pachetul alimentar va avea o valoare de 10 lei/zi/copil.

La data de 5 februarie, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Până în 2019, la nivel național, preșcolarii și elevii din 50 de unități școlare au reușit să beneficieze de o masă caldă, în scopul prevenirii și combaterii abandonului școlar. În anul 2020, programul a reușit să se extindă la 150 de școli, grădinițe și licee defavorizate din țară.

Pranz la scoala pentru elevii mai multor scoli
Pranz la scoala pentru elevii mai multor scoli din Vaslui

Conform documentului supus dezbaterii publice, prânzul constă fie într-o masă caldă, preparată în regim propriu sau în regim catering, fie într-un pachet alimentar, precum un sandwich și un fruct. Atenție! Niciunul dintre produse nu trebuie să se afle pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.

În acest sens, pachetul alimentar trebuie să conțină produse de panificație, cum ar fi pâine feliată sau batoane/chifle, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume: roșii, castraveți sau salată. Obligatoriu se va adăuga și un fruct. În plus, masa caldă va fi preparată după principiile ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii. Totuși, pentru copiii cu diabet, intoleranță la lactoză sau alte probleme de natură medicală, se va asigura automat regimul alimentar prescris de medicul specialist.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...