Vârsta de pensionare, modificată din nou. Cine sunt românii vizaţi

Stan Filon 13.08.2021, 15:35
Vârsta de pensionare, modificată din nou. Cine sunt românii vizaţi

Vârsta de pensionare ar putea fi modificată din nou, cel puțin pentru o anumită categorie de angajați! A fost înaintat un proiect de lege, care va fi pus în dezbatere publică pe data de 9 septembrie, dar acesta este deja aspru criticat de către sindicatul Sanitas.

Vârsta de pensionare, modificată din nou pentru o anumită categorie de angajați

Așadar, cei vizați de noua lege sunt medicii, care ar putea să iasă mai târziu la pensie. Propunerea legislativă care face referire la creșterea vârstei de pensionare la medici până la 67 de ani este criticată de către sindicatul Sanitas, care se întreabă dacă medicii specialiști, cum ar fi chirurgii, de exemplu, ar putea să mai facă față cerințelor până la vârsta respectivă.

Medicii au acum trei variante pe care trebuie să le ia în calcul pentru a ieși la pensie, scrie Playtech.ro. Pot ieși la pensie la 63 de ani la femei, la 65 de ani pentru femei și bărbați și la 67 de ani indiferent de gen. Ordonanța mai arată că vârsta de pensionare standard ar urma să fie una fixă, respectiv 67 de ani, dar proiectul ce prevede opțiunile din prezent rămâne și el în vigoare.

Varsta de pensionare, modificata din nou pentru o anumita categorie de angajati
Varsta de pensionare, modificata din nou pentru o anumita categorie de angajati

”Se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”

Cei care decid cum vor să iasă la pensie sunt chiar medicii, care vor fi nevoiți să facă o cerere, dacă vor să se pensioneze în condițiile legii de drept comun sau dacă preferă să rămână în activitate până la vârsta de 67 de ani. Sindicatul Sanitas nu este de acord cu această propunere.

“Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”, au atras atenția reprezentanții Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar. Aceștia se întreabă chiar dacă medicii ajunși aproape de vârsta pensionării vor mai putea face gărzi, care sunt foarte solicitante.

“Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă. În opinia noastră, desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală!”, au adăugat reprezentanții Sanitas.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...