Raluca Turcan, anunț extrem de important pentru români! La cât ar putea crește vârsta de pensionare

Diana Radu 08.01.2020, 15:39
Raluca Turcan, anunț extrem de important pentru români! La cât ar putea crește vârsta de pensionare

Raluca Turcan a declarat că pe masa Guvernului se află un proiect de lege care prevede posibilitatea creșterii vârstei de pensionare. De asemenea, vicepremierul a mai adăugat că măsura va intra în vigoare doar în cazul în care există o susținere mare pentru această idee. La cât ar putea ajunge vârsta de pensionare?

Vârsta de pensionare ar putea crește. Anunțul făcut de Raluca Turcan

vârsta de pensionare, proiect de lege
Vârsta de pensionare ar putea crește

Vicepremierul a anunțat miercuri că există unproiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru. În prezent vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

”În momentul de faţă, nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public, ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. 

Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, atunci e posibil să luăm această măsură, a declrat Raluca Turcan.

Proiectul de lege în cauză care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani va fi opțional și doar pentru anumite domenii, cum ar fi: Sănătate, Educație și Cercetare. De exemplu, în domeniul educației, o profesoară care ar trebui să iasă obligatoriu la pensie la 65 de ani, ar putea opta pentru pensionarea la 70 de ani, având astfel oportunitatea de a mai preda încă cinci ani.

Premierul Ludovic Orban afirma în luna decembrie că nu există la Ministerul Muncii niciun proiect care să prevadă creșterea vârstei de pensionare. Acesta mai preciza atunci că vârsta de pensionare va rămâne la 65 de ani, iar persoanelor trebuie să li se permită să lucreze după această vârstă dacă doresc acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe