EXCLUSIV

Variola maimuței: Ce este și ce simptome dă boala. Medic român: Arată clar faptul că se transmite între oameni

Adriana Olaru 19.05.2022, 11:51
Variola maimuței: Ce este și ce simptome dă boala. Medic român: Arată clar faptul că se transmite între oameni

După doi ani cumpliți de pandemie, cu o mulțime de infectări, restricții dure și o teamă generalizată provocată de noua boală care ne-a indus o stare permanentă de frică, specialiștii din toată lumea trag, din nou, un semnal de alarmă și anunță apariția unei boli severe: variola maimuței.

Specialiștii avertizează că trebuie să fim extrem de precauți în această perioadă. Iată că în mai multe zone din lume au fost descoperiți oameni care s-au îmbolnăvit de variola maimuței, așa cum a fost numită această boală care poate fi extrem de periculoasă.

Cel mai nou caz a fost raportat în Statele Unite ale Americii, în Massachusetts, fiind vorba despre un bărbat care s-ar întors recent din Canada, acolo unde călătorise. De asemenea, cazuri de îmbolnăvire sau suspiciuni serioase au fost raportate și în Marea Britanie, Spania și Portugalia, iar reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății a tras deja un semnal de alarmă și încearcă să vadă cum și de unde se răspândește boala. Aceasta nu este nouă, fiind endemică în Africa de Vest, însă până acum nu au fost cazuri în Europa sau în Statele Unite care să ridice îngrijorări.

Boală se transmite și de la om la om

Pentru început trebuie să știți că variola, forma clasică, este prima boală infecțioasă de pe Pământ care a putut fi eradicată cu ajutorul vaccinării. S-a întâmplat acest lucru în anul 1980. Până acum, specialiștii din lume nu s-au îngrijorat pentru că variola maimuței apărea doar la oamenii care călătoreau în zonele endemice, iar numărul cazurilor era destul de mic. Acum, însă, se pun semne de întrebare cu privire la gravitatea numărului de cazuri, dar și cu privire la distribuția geografică a acestora.

„Noi, în România, nu am tratat până acum variola maimuței. Ce știm clar este că se transmite de la animal la om, dar și de la om la om, ceea ce este mai grav. Faptul că avem în Marea Britanie mai multe cazuri arată clar faptul că se transmite între oameni, pentru că nu toți cei bolnavi au intrat în contact cu maimuțele infectate, spre exemplu”, explică profesorul Carmen Dorobăț, medic specialist, secția Infecțioase, a spitalului Sfânta Parascheva din Iași.

Marea problemă, spun specialiștii, ține de simptomatologia care nu este specifică acestei afecțiuni, lucru care face și mai dificilă diagnosticarea corectă și la timp a acestei boli. Mai mult, nu există teste de salivă, spre exemplu, pentru ca boala să fie confirmată așa cum este în cazul virusului sars-cov-2 care provoacă boala COVID-19.

Variola maimuței: Ce este și ce simptome dă boala
Variola maimuței: Ce este și ce simptome dă boala

„Nu avem simptome specifice, sunt simptome de gripă, sunt simptome de gripă, precum febră, mialgii, altragii, dar uneori și manifestări cutanate, erupții pe piele. Din acest motiv, atunci când este cineva suspect îi sunt făcute analize specifice, pentru că așa cum spuneam nu sunt simptome care să ne atragă atenția. Până acum, în cazurile acestea confirmate, nu avem mortalitate la om, dar trebuie să o avem sub supraveghere, inclusiv OMS spune acest lucru. Analizele sunt serologii, teste de sânge și detectarea anticorpilor specifici. Trebuie să ținem cont însă de faptul că aceste teste se fac pe aparatele care au kit-uri pentru așa ceva”, a mai explicat profesorul Carmen Dorobăț.

Cum se transmite variola maimuței

În ceea ce privește modul de transmitere, medicii spun că vorbim despre aceleași mecanisme pe care le cunoaștem de la infecția cu sars-cov-2. Fluidele corporale ale persoanelor infectate sunt cele mai periculoase și contagioase, dar trebuie, de asemenea, să ne spălăm mâinile cât putem de des  și să purtăm mască acolo unde acest lucru este posibil.

În continuare, specialiștii încearcă să stabilească clar despre ce este vorba, dar și despre cât de periculoasă este infecția în cazul oamenilor. Experții spun că, de obicei, boala nu ucide, însă dă simptome destul de chinuitoare, care în cazul unor se pot agrava.

Urmăriți Impact.ro și pe