OMS a identificat sute de cazuri de hepatită de origine necunoscută la copii, în 20 de țări

Ana Anitoiu 11.05.2022, 09:40
OMS a identificat sute de cazuri de hepatită de origine necunoscută la copii, în 20 de țări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat sute de cazuri de hepatită de origine necunoscută la copii, în 20 de țări, în timp ce alte câteva zeci de îmbolnăviri, din 13 țări, așteaptă să fie confirmate prin teste. Dintre toate aceste state, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord are cel mai mare număr de pacienți.

Sute de cazuri de hepatită la copii. Ce cred specialiștii

Mai exact, OMS a identificat 348 de cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută, în 20 de țări. Alte 70 de cazuri suspecte, din 13 ţări, aşteaptă să fie confirmate prin teste. Numai în şase ţări au fost raportate mai mult de cinci cazuri, însă doar în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au fost înregistrați 160 de pacienţi cu această boală.

Specialiștii sunt de părere că ar putea fi vorba despre un adenovirus. Pentru a găsi cauza îmbolnăvirilor de hepatită în rândul copiilor, Regatul Unit a coordonat un set de studii ce analizează genele copiilor afectaţi, răspunsul lor imunitar, precum și viruşi şi alte studii epidemiologice.

„Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte investigaţiile complementare şi perfecţionarea ipotezelor de lucru”, a declarat specialista Philippa Easterbrook, din cadrul Programului mondial al OMS privind hepatita.

OMS a identificat sute de cazuri de hepatita de origine necunoscuta la copii,
Sute de cazuri de hepatita cu origine necunoscuta la copii, identificate de OMS. Foto: pexels.com

Hepatita de origine necunoscută la copii a provocat decesul în unele cazuri

Inițial, la data de 5 aprilie, Regatul Unit i-a raportat Organizației Mondiale a Sănătății zece cazuri de hepatită severă la copii în Scoția, la copii mai mici de zece ani. În plus, autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii au transmis, vineri, că analizează 109 de astfel de cazuri, dintre care cinci au dus la deces. Trei copii au decedat din cauza acestei boli și în Indonezia.

„În prezent, principalele ipoteze rămân cele care implică adenovirusul, luând în considerare şi rolul COVID-19, fie în calitate de coinfecţie, fie ca infecţie anterioară”, a mai spus Philippa Easterbrook.

Ce au arătat rezultatele testelor

Rezultatele testelor ce au fost făcute săptămâna trecută au arătat că aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41, asociat în mod normal cu gastroenterita. Acesta este cel mai frecvent.

Adenovirusurile provoacă simptome respiratorii, conjunctivită şi tulburări digestive. Acestea se transmit la oameni în general prin contact direct, prin picături respiratorii, precum şi prin intermediul suprafeţelor.

Rezultatele testelor au mai arătat că aproximativ 18% dintre copiii cu hepatită cu origine necunoscută au fost pozitivi pentru COVID-19. După ce au fost descoperite primele 169 de cazuri, OMS a anunţat că virusurile obişnuite ce provoacă hepatită virală acută, adică virusurile hepatitei A, B, C, D şi E, nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...