Românul diagnosticat cu variola maimuței din Grecia are, de fapt, varicelă. A fost transferat la un spital din Atena. Update

Ana Anitoiu 23.05.2022, 08:26
Românul diagnosticat cu variola maimuței din Grecia are, de fapt, varicelă. A fost transferat la un spital din Atena. Update

Variola maimuței se extinde. Primul caz a fost detectat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, după ce alte îmbolnăviri au fost înregistrate în Europa și Africa. Experții de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor l-au confirmat, miercuri.

Update 23 mai 2022, ora 8:26. În cursul zilei de sâmbătă, Grecia a anunțat primul caz suspect de variola maimuței, la un turist român în vârstă de 29 de ani care călătorise în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita sa. Cu toate acestea, testele au arătat că acesta are varicelă, și nu variola maimuței, potrivit portalului de știri Protothema, care citează comunicatul Ministerului Sănătății de la Atena.

La început, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic, însă televiziunea SKAI a spus că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei”, a declarat Ministerul elen al Greciei, care notează faptul că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita acesteia, care este suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena, iar sâmbătă seara au fost aduși din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Update 22 mai 2022, ora 22:00. Autoritățile sanitare din Grecia au confirmat duminică un caz de variola maimuței la un român care trăiește în Marea Britanie. Acesta se afla în vacanță în Kefalonia. Prietena sa este internată și ea în cadrul unei unități medicale, fără simptome, însă există suspiciunea că și ea ar fi infectată.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră ridicată în urmă cu câteva zile, alături de o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Suspiciunea a fost de variolă a maimuței, iar autoritățile medicale din Kefalonia au intrat în alertă, atât la hotel, cât și la spital.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Update 22 mai 2022, ora 10:30. Variola maimuţei ar fi ajuns în Grecia. Medicii au depistat primul caz suspect la un turist englez. Acesta şi partenerul său de călătorie au fost transferaţi la un spital într-o cameră de izolare. Momentan se aşteaptă analizele de laborator.

Până acum au fost depistate cazuri de variolă maimuței în Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania. De asemenea sunt cazuri confirmate de variolă maimuţei şi pe teritoriul SUA.

Update 21 mai 2022, ora 23:00. Israel a raportat primul caz confirmat de variola maimuței, în situația unui bărbat de 30 de ani. Acesta a revenit dintr-o călătorie din Europa de Vest, conform Centrului Medical Sourasky din Tel Aviv – Ichilov, unde bărbatul se află în carantină, prezentând o stare bună. Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a declarat că ar putea achiziționa câteva sute de vaccinuri, destinate personalului medical care tratează posibilii pacienți, cu scopul prevenției. Totodată, oficialul a dat asigurări cu nu vorbim despre o posibilă izbucnire a unei noi pandemii.

„Nu este o pandemie, nu seamănă deloc cu coronavirusul”, a declarat Nitzan Horowitz.

Potrivit specialiștilor, vaccinul antivariolic poate oferi protecție împotriva variolei maimuțelor. Aceasta din urmă este o boală infecțioasă, în general ușoară, endemică în unele zone ale Africii de Vest și Centrale. Aceasta se răspândește prin contact, fiind destul de ușor de controlat prin igienă și autoizolare. Epidemia de variola maimuței a izbucnit în peste 10 state în care nu este în general endemică, fiind confirmate peste 100 de cazuri, majoritatea în Europa.

Primul caz de variola maimuței, în Statele Unite ale Americii

Autoritățile americane au transmis, miercuri, că primul caz de variola maimuței a fost depistat la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts, în nord-estul ţării. Aceasta a călătorit recent în Canada, conform unui comunicat pe care l-a publicat Departamentul de sănătate din Massachusetts.

Cazul de variola maimuței a fost confirmat, miercuri, de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, după ce Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele, marţi, în vederea detectării acestei boli.

Acesta este primul caz de variola maimuței ce a fost depistat anul acesta în Statele Unite ale Americii. Statele americane Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în anul 2021, la pacienţi care se întorseseră de scurt timp din Nigeria.

Variola maimutei se extinde. Primul caz detectat pe teritoriul Statelor Unite
Primul caz de variola maimutei, detectat pe teritoriul Statelor Unite. Foto: pexels.com

Variola maimuței, depistată și în Europa

Anterior, autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Spania și Portugalia au anunțat că au început să cerceteze aproximativ 30 de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței. La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, marţi, că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa acestor cazuri depistate pe teritoriul britanic, de la începutul lunii mai.

Autoritățile din Portugalia au transmis că au detectat peste 20 de cazuri suspecte de variola maimuței, boală endemică în Africa de Vest. Acestea au făst înregistrate în regiunea Lisabonei, iar cinci dintre ele au fost confirmate, conform Direcției Generale de Sănătate din această țară. Ministerul spaniol al Sănătății a transmis că au fost raportate opt cazuri suspecte, dar încă nu au fost confirmate prin teste.

Ce este variola maimuței și ce simptome provoacă

Variola maimuței este o infecţie virală rară ce se aseamănă cu variola umană, dar duce la cazuri mai ușoare de îmbolnăvire. Prima dată, a fost depistată în anii 1970, în Republica Democratică Congo. În ultimii zece ani, a crescut numărul de cazuri de îmbolnăvire din Africa de Vest.

Simptomele provocate de variola maimuței sunt, printre altele: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și de spate, stare accentuată de oboseală, inflamare frecventă a ganglionilor limfatici, dar şi o erupţie cutanată ce începe la nivelul feței şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, mai ales pe mâini și picioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...