Valul de căldură a „încins” Asia de Sud și criza alimentară globală. Ce spun oamenii de știință despre temperaturile record

Beatrice Dumitru 24.05.2022, 12:01
Valul de căldură a „încins” Asia de Sud și criza alimentară globală. Ce spun oamenii de știință despre temperaturile record

În ultimele săptămâni, în India și Pakistan temperaturile au urcat până la 51 de grade Celsius, în timp ce luna martie a fost cea mai caldă din India din ultimii 122 de ani și mai multe recorduri au fost dobârăte în regiune. Oamenii de știință au declarat că valul de căldură din Asia de Sud, care a declanșat o reacție în lanț afectând securitatea alimentară globală, a fost provocat de schimbărilor climatice.

Valurile de căldură ar putea fi mai frecvente

Efectele secundare ale valului de căldură au inclus întreruperi severe de curent și creșterea cererii de cărbune, lacurile și-au spart malurile pe fondul topirii rapide a ghețarilor și o scădere a producției de grâu. Impactul asupra culturilor a determinat India să declare interzicerea tuturor exporturilor de grâu la începutul lunii mai, o mișcare care amenință să agraveze criza globală a alimentelor declanșată de pandemia COVID și de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Oamenii de știință de la consorțiul World Weather Attribution au declarat că schimbările climatice au făcut ca valul de căldură din martie-aprilie să fie de 30 de ori mai probabil. Grupul, care studiază legătura dintre schimbările climatice și vremea extremă, a avertizat că astfel de evenimente ar putea deveni mai frecvente și mai intense pe măsură ce încălzirea globală progresează.

Valul de căldură a „încins” Asia de Sud și criza alimentară globală. Ce spun oamenii de știință despre temeraturile record
Oamenii de știință spun că temperaturile ridicate sunt determinate de încălzirea globală.

Dacă lumea se încălzește cu 2 grade, limita obiectivelor Acordului de la Paris, un val de căldură similar ar deveni de două până la 20 de ori mai probabil și cu 0,5 până la 1,5 °C mai cald decât cel din acest an, potrivit raportului, notează Politico.

Piața, afectată de războiul din Ucraina

India se aștepta la o recoltă record de grâu anul acesta, dar valul de căldură a făcut ca recoltele să fie revizuite în scădere, ceea ce pune o presiune suplimentară pe o piață afectată de războiului din Ucraina, care, împreună cu Rusia, reprezintă o treime din exporturile globale de grâu.

New Delhi a susținut că decizia de a restricționa exporturile de grâu are ca scop protejarea nu numai a securității alimentare interne, ci și a țărilor vecine și a altor țări vulnerabile. Chiar dacă de atunci a relaxat ușor interdicția pentru a permite transporturilor să ajungă în Egipt, a avut deja un efect major pe piețele mondiale, ducând la creșterea prețului grâului.

Este un semnal de alarmă pentru a reexamina modul în care ne-am configurat sistemul alimentar și dacă suntem prea dependenți de câteva culturi și de câteva companii pentru a livra acele recolte și, deci, ce se întâmplă atunci când avem recolte insuficiente așa cum vedem acum în India?” a declarat Shefali Sharma, directorul pentru Europa al Institutului pentru Agricultură și Politică Comercială, care susține politici agricole mai sustenabile.

G7 a cerut în mod repetat țărilor să mențină liber comerțul agricol după invazia Rusiei, mulți temându-se că ar putea apărea un șir de bariere comerciale dacă guvernele încep să intre în panică pentru a-și hrăni populațiile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...