Schimbări climatice. Obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală nu poate fi îndeplinit. „Ar putea atinge 4°C până la sfârșitul acestui secol”

Beatrice Dumitru 18.01.2022, 11:47
Schimbări climatice. Obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală nu poate fi îndeplinit. „Ar putea atinge 4°C până la sfârșitul acestui secol”

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter și de la Met Office au analizat politicile la nivel mondial și au descoperit că, pe „traiectoria actuală”, obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius nu poate fi atins. Din contră, aceștia avertizează că valoarea ar putea ajunge la niveluri mult mai ridicate.

 Limitarea încălzirii globale nu va fi posibilă

În ciuda angajamentelor făcute la summit-ul COP26 privind schimbările climatice, cercetătorii avertizează că ar putea avea loc o încălzire globală de 4 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, potrivit unui nou raport. Profesorul Richard Betts și coordonatorul studiului a spus că acordurile încheiate la COP26 din Glasgow „au redus probabilitatea” ca încălzirea să ajungă la 4 grade Celsius, dar „rămâne posibil”.

Dacă se va întâmplă acest lucru, se estimează că numărul deceselor cauzate de căldură în Marea Britanie va crește de la 2.000 pe an, cât se înregistrează în prezent, la 7.200 până în anii 2050 și 12.800 până în anii 2080.

Schimbări climatice. Obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală nu poate fi atins. „Ar putea atinge 4°C până la sfârșitul acestui secol”
Obiectivul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris nu poate fi atins.

Proiecțiile, în concordanță cu politicile în vigoare în prezent la nivel mondial, implică o încălzire între aproximativ 2 și 5°C până la sfârșitul acestui secol, în funcție de rata emisiilor de gaze cu efect de seră și de răspunsul sistemului climatic la aceste emisii. Acest lucru va crește și mai mult schimbările în modelele meteorologice și extremele, crescând și mai mult riscurile pentru oameni și biodiversitate, iar o încălzire mai mare va duce la riscuri mai mari”, se arată în raport, preluat de Sky News.

„Limitarea încălzirii la niveluri mai scăzute poate fi realizabilă”

Raportul a concluzionat că schimbările climatice produc, deja, daune substanțiale mediului natural, infrastructurii, sănătății umane, comunităților și întreprinderilor din Marea Britanie. În acest moment, Regatul Unit se confruntă și cu probleme legate de securitate, migrație și lanțuri de aprovizionare. Toate aceste riscuri ar crește dacă încălzirea va ajunge la 2 grade Celsius și cu atât mai rău la 4 grade Celsius.

Limitarea încălzirii la niveluri mai scăzute poate fi realizabilă dacă emisiile globale sunt reduse rapid la zero net sau net negative, dar chiar dacă încălzirea globală este limitată la valori cuprinse între 1,5 și 2 grade Celsius, modelele meteorologice vor fi în continuare diferite de cele din ultimele decenii și nivelul mării va continua să crească într-o oarecare măsură”, mai indică raportul.

Un studiu publicat în jurnalul „Advances in Atmospheric Sciences” a arătat că în ultimii cinci ani au fost cele mai mari temperaturi ale oceanelor, de la sfârșitul anilor 1950. Anul 2021 a fost cel mai călduros înregistrat pentru oceanele lumii din întreaga istorie. Cercetătorii spun că aceste schimbări sunt cauzate, în mare parte, de încălzirea planetei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...