India interzice exporturile de grâu, deoarece valul de căldură afectează recolta, iar prețurile interne cresc

Elena Avramescu 16.05.2022, 08:54
India interzice exporturile de grâu, deoarece valul de căldură afectează recolta, iar prețurile interne cresc

India a interzis exporturile de grâu sâmbătă, după ce a declarat că vizează transporturi record în acest an, deoarece un val de căldură arzător a redus producția și prețurile interne au atins un nivel record. Guvernul a spus că va permite în continuare exporturi susținute de scrisori de credit deja emise și către țările care solicită provizii „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”, relatează Reuters.

Exporturile de grâu din India, interzise

Mișcarea de a interzice transporturile în străinătate ar putea fi revizuită, au declarat înalți oficiali guvernamentali într-o conferință de presă.

Cumpărătorii globali făceau miză pe proviziile de la al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut în urma invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei. Înainte de interdicție, India și-a propus să livreze un record de 10 milioane de tone în acest an.

Oficialii au adăugat că nu a existat o scădere dramatică a producției de grâu în acest an, dar exporturile nereglementate au dus la o creștere a prețurilor locale.

„Nu dorim ca comerțul cu grâu să aibă loc într-o manieră nereglementată sau să se întâmple tezaurizarea”, a declarat secretarul pentru comerț, BVR Subrahmanyam, reporterilor din New Delhi.

Deși nu este unul dintre cei mai importanți exportatori de grâu din lume, interdicția Indiei ar putea duce prețurile globale la noi vârfuri, având în vedere oferta deja strânsă, lovind în mod deosebit consumatorii săraci din Asia și Africa.

„Interdicția este șocantă. Ne așteptam la reduceri ale exporturilor după două-trei luni, dar se pare că cifrele inflației au răzgândit guvernul”, a spus un dealer din Mumbai cu o firmă comercială globală.

Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins inflația anuală cu amănuntul din India aproape de un maxim din ultimii opt ani în aprilie, întărind așteptările că banca centrală va crește mai agresiv ratele dobânzilor.

Graul se scumpeste din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina
Graul se scumpeste din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina

Prețurile grâului din India au crescut la maxime record, pe unele piețe atingând 25.000 de rupii (320 de dolari) pe tonă, cu mult peste prețul minim de sprijin al guvernului de 20.150 de rupii.

Creșterea costurilor cu combustibilul, forța de muncă, transportul și ambalarea crește, de asemenea, prețul făinii de grâu în India.

„Nu a fost numai grâu. Creșterea prețurilor generale a stârnit îngrijorări cu privire la inflație și de aceea guvernul a trebuit să interzică exporturile de grâu. Pentru noi, este multă prudență”, a spus un alt oficial guvernamental care a cerut să nu fie numit, deoarece discuțiile despre restricțiile exporturilor erau private.

India și-a prezentat săptămâna aceasta obiectivul record de export pentru anul fiscal care a început la 1 aprilie, spunând că va trimite delegații comerciale în țări precum Maroc, Tunisia, Indonezia și Filipine pentru a explora modalități de a spori transporturile.

În februarie, guvernul a estimat o producție de 111,32 milioane de tone, a șasea recoltă record consecutivă, dar a redus prognoza la 105 milioane de tone în mai.

O creștere a temperaturilor la mijlocul lunii martie înseamnă că recolta ar putea fi în schimb de aproximativ 100 de milioane de tone sau chiar mai mică, a declarat un dealer din New Delhi cu o firmă comercială globală.

„Achizițiile guvernamentale au scăzut cu peste 50%. Piețele spot primesc aprovizionare mult mai scăzută decât anul trecut. Toate aceste lucruri indică o recoltă mai scăzută”, a spus dealerul.

Beneficiind de o creștere a prețurilor globale la grâu după ce Rusia a invadat Ucraina, India a exportat un record de 7 milioane de tone de grâu în anul fiscal până în martie, în creștere cu peste 250% față de anul precedent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...