Ursula von der Leyen, mesaj în limba română pentru țara noastră. Este vorba de PNRR

Ursula von der Leyen, mesaj în limba română pentru țara noastră. Este vorba de PNRR

Anunț important de la Bruxelles! Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are o veste minunată pentru România. Este vorba de PNRR. Mesajul transmis de von der Leyen a fost scris în limba română.

Ursula von der Leyen, mesaj în limba română despre PNRR

Liderul Comisiei Europene a anunţat, joi seară, pe contul său de Twitter, că PNRR-ul României a fost aprobat de Consiliul UE. Ursula von der Leyen a preferat să transmită această veste în limba română.

„Veşti bune pentru România”, a postat von der Leyen în limba română.

„Consiliul a aprobat #PNRR-ul. Punerea sa în aplicare poate începe acum! #NextGenerationEU va furniza 29,2 miliarde de euro pentru stimularea tranziţiei verzi şi digitale şi construirea unei economii mai reziliente în România”, a continuat şefa executivului comunitar.

România va primi 29,2 miliarde euro de la UE

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a primit aviz pozitiv din partea Consiliului UE, joi (28 octombrie), ultima etapă la nivelul instituțiilor europene. Astfel, țara noastră are la dispoziție 29,2 miliarde euro, în următorii cinci ani, de la Uniunea Europeană, pentru modernizare prin reforme și investiții esențiale.

Țara noastră are șansa uriașă de a dezvolta

Pasul final al aprobării PNNR-ului se va concretiza prin decizia Consiliului de punere în aplicare, care va fi adoptată prin procedură scrisă, la scurt timp după videoconferința miniștrilor de finanțe ai statelor membre (ECOFIN).

„România va avea o infuzie puternică de fonduri europene prin acest Plan și are șansa reală de a se dezvolta în următorii ani. Implementarea include 64 de reforme și peste 100 de investiții în toate domeniile. Transportul, Sănătatea și Educația vor avea parte de finanțări masive, iar asta va însemna modernizarea României”, a declarat Florin Cîțu.

Anunț major din partea țării ce deține Președinția Consiliului UE

Potrivit ministrului de finanțe al Sloveniei, țară care deține Președinția Consiliului UE, s-au confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare și reziliență ale Estoniei, Finlandei și României. Aceste trei țări își vor putea primi plata de prefinanțare din Mecanismul de redresare și reziliență, a mai spus Andrej Šircelj.

„Am plăcerea de a anunța vești bune pentru încă trei state membre. Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare și reziliență ale Estoniei, Finlandei și României. În curând, aceste țări își vor putea primi plata de prefinanțare din Mecanismul de redresare și reziliență. Reformele și investițiile prezentate în planurile lor sprijină ferm Agenda verde și Agenda digitală ale UE.

Prin abordarea principalelor provocări, redresarea europeană generală va fi mai sustenabilă și mai rezilientă”, a spus, joi, Andrej Šircelj, ministrul de finanțe al Sloveniei, țară care deține Președinția Consiliului UE, în comunicatul publicat de Consiliu.

Florin Citu a anuntat data exacta la care va fi aprobat PNRR

Primele fonduri vor ajunge în România, în curând

În perioada următoare, primele fonduri, adică 13% din suma nerambursabilă alocată României, vor ajunge în țara noastră sub forma unei prefinanțări acordate de Comisia Europeană.

Ce este Planul Național de Redresare și Reziliență al României

PNRR este structurat pe cei șase piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, pentru a acoperi nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene.

În total, prin acest Plan Național de Redresare și Reziliență, țara noastră va beneficia de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde granturi și 14,9 miliarde împrumuturi. Banii se vor acorda treptat, în tranșe, cu condiția ca România să îndeplinească anumite obiective, numite jaloane și ținte. În total, până la 31 decembrie 2026, sunt 507 de jaloane și ținte de realizat.

Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat joi, 28 octombrie, versiunea extinsă a PNRR-ului, însemnând peste 70 de documente. Acestea pot fi consultate pe pagina oficială dedicată Planului Național de Redresare și Reziliență al României: https://mfe.gov.ro/pnrr/

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...