Ungaria, luată în vizor de UE deoarece nu cooperează pentru blocarea activelor oligarhilor ruși: „Legăturile foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”

Elena Avramescu 19.09.2022, 09:10
Ungaria, luată în vizor de UE deoarece nu cooperează pentru blocarea activelor oligarhilor ruși: „Legăturile foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”

Nu cu mult timp în urmă, UE a decis să blocheze active ce însumează suma de 14,5 miliarde de euro, aparținând mai multor personalităţi ruse, fiind o parte din sancţiunile adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina. Cu toate acestea, au fost câteva ţări, printre care și Ungaria, care au decis să stea deoparte și să nu se implice, după cum a notat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, potrivit = AFP.

Ungaria nu se alătură acțiunilor UE împotriva Rusiei

Inițiativa a fost realizată într-un procent de 90%, deoarece doar șase state membre au fost de acord cu acest lucru, astfel că 14,5 miliarde de euro de active ruseşti au reușit să fie blocate de Europa, însă procentul este doar semnificativ, și nu suficient. Singura opțiune în acest moment este să fie purtate mai multe discuții cu statele care nu s-au implicat cu nimic în privința la acest aspect.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă Ungaria, care dă mari bătăi de cap deoarece nici nu se opune sancțiunilor, dar nici nu le aplică. Mai precis, Ungaria a blocat active rusești în valoare de numai 3.000 de euro, fiind o sumă infimă.

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică asupra Ungariei, deoarece putem presupune că legăturile foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a spus comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, într-un interviu acordat postului de televiziune LCI.

În ultimii ani, Viktor Orban și Vladimir Putin au devenit aliați, ținând cont că s-au creat legături strânse între aceștia, care nu s-au clintit în pofida invaziei ruse din Ucraina. Mai mult, pentru a susține această alianță Budapesta a făcut un anunț surprinzător, la sfârşitul lunii august, vorbind despre un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare de gaz, ținând cont că multe ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate.

Ungaria, luata in vizor de UE
Ungaria, luata in vizor de UE

Bruxelles şi Budapesta au avut mai multe conflicte în ultimele luni, Comisia Europeană fiind extrem de îngrijorată din cauza corupţiei care pune în pericol utilizarea eficace a fondurilor europene. În acest sens, duminică a ameninţat că va propune ca Ungaria să nu mai beneficieze de cele 7,5 miliarde de euro din fondurile europene, în cazul în care reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Una dintre țările de neclintit care a optat pentru sancțiunile puse împotriva Rusiei a fost Franța, Didier Reynders spunând că statul a decis să blocheze peste un miliard de euro, iar Belgia a venit puternic din urmă, suspendând active cu valoare de peste 3 ori mai mult, mai precis de 3,5 miliarde de euro. Lor li s-au alăturat Germania, Luxemburg, Irlanda şi Austria.

„Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele”, a mai spus comisarul european.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...