Unde își ascund „banii negri” oligarhii ruși. Este vorba de sume fabuloase

Mihnea Tălău 28.03.2022, 10:31
Unde își ascund „banii negri” oligarhii ruși. Este vorba de sume fabuloase

Oligarhii ruși au transferat timp de zeci de ani, miliarde de dolari din banii obținuți în mod ilicit în străinătate, plasându-i în companii fantomă pentru a fi extrem de greu de urmărit. Acum, țări din întreaga lume fac tot posibilul pentru a-i depista.

„Bani negri” ascunși de oligarhii ruși

Grupul de reflecție american Atlantic Council susține că rușii au aproximativ 1.ooo de miliard de dolari din ceea ce numește „bani negri” ascunși în străinătate, scrie BBC.

Raportul său din 2020 a estimat că un sfert din această sumă este controlată de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi, ruși bogați cunoscuți sub numele de „oligarhi”.

„Acești bani pot fi exploatați și dirijați de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare și multe alte scopuri nefaste”, se arată în raport.

Iata cine sunt cei mai bogati oligarhi din Rusia

Paradisurile fiscale folosite

Un alt grup de reflecție american, National Endowment for Democracy, afirmă că Putin a încurajat apropiați „să fure din bugetul de stat, să extorcheze bani de la întreprinderi private și chiar să orchestreze confiscarea totală a unor întreprinderi profitabile”.

Din punct de vedere istoric, o mare parte din acești bani au fost direcționați către Cipru, atrași de impozitele avantajoase. Pentru unii, insula a ajuns să fie cunoscută drept „Moscova de la Marea Mediterană”.

Potrivit Atlantic Council, numai în 2013, 36 de miliarde de dolari (27 miliarde de lire sterline) din banii rușilor au mers acolo. O mare parte din ei au ajuns prin intermediul unor companii fantomă, care sunt folosite pentru a ascunde adevărații proprietari.

În 2013, Fondul Monetar Internațional a convins Ciprul să închidă zeci de mii de conturi bancare deținute de societăți fantomă.

Teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, sunt, de asemenea, destinații preferate.

Un raport realizat de Global Witness a afirmat că, în 2018, oligarhii ruși dețineau aproximativ 45,5 miliarde de dolari (34 miliarde de lire sterline) în aceste paradisuri fiscale.

O parte din acești bani ajung în capitale financiare precum New York și Londra, unde pot fi investiți și pot obține profituri.

Organizația anticorupție Transparency International susține că cel puțin 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de lire sterline) din proprietățile britanice sunt deținute de ruși acuzați de infracțiuni financiare sau care au legături cu Kremlinul.

Amploarea spălării banilor rusești a fost expusă și mai mult într-un raport din 2014 al Organized Crime and Corruption Reporting Project privind „Laundromatul rusesc”. Potrivit acestuia, între 2011 și 2014, 19 bănci rusești au spălat 20,8 miliarde de dolari (15,6 miliarde de lire sterline) către 5 140 de companii din 96 de țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...