EXCLUSIV

Românii și-ar putea apăra țara cu tăria ucrainenilor doar dacă vor avea un leadership în jurul căreia să se strângă Exclusiv

Alexandru Catalan 24.03.2022, 19:28
Românii și-ar putea apăra țara cu tăria ucrainenilor doar dacă vor avea un leadership în jurul căreia să se strângă Exclusiv

Psihologii susțin că războiul din Ucraina nu a lăsat pe nimeni indiferent, chiar dacă nu cunosc cu exactitate ce schimbări a adus el asupra mentalului colectiv al românilor din 24 februarie, încoace, data la care Rusia lui Vladimir Putin a atacat Ucraina, țara vecină cu noi.

Românii care nu i-au dorit pe refugiații ucraineni au rămas doar o minoritate

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a comentat pentru impact.ro anumite aspecte care, în opinia sa, s-au impus atenției generale în ultima perioadă de timp.

„Nu putem vorbi de certitudini, fiindcă nu avem măsurători clare. Totuși, există în această perioadă câteva aspecte care ne pot oferi câteva ipoteze de lucru. Iar cea dintâi se referă la menținerea polarizării societății românești, care se face prezentă de ceva vreme și care se menține. O polarizare ce a înflorit pe durata pandemiei, atunci când am putut să o observăm cu maximă atenție”, oferă Daniel David, cunoscutul psiholog o primă explicație a situației.

El spune că a urmărit cu atenție reacția societății după începerea sosirii migranților ucraineni în România.

„Cea mai mare parte a românilor a reacționat cu empatie, cu simpatie față de vecinii loviți de soartă. S-au implicat foarte mulți în diverse acțiuni de voluntariat și în diverse forme de într-ajutorare a celor sosiți de peste graniță. Au existat însă și voci care au susținut foarte repede că nu ar fi bine sau nu ar trebui să ne deschidem țara ucrainenilor. Motivele au fost puerile sau serioase, după interpretarea fiecăruia, dar ele au fost invocate. Nu au fost multe, dar asemenea voci și-au făcut simță prezența”, a indicat profesorul universitar pentru impact.ro.

Daniel David a făcut referire și la cazurile mediatizate legate de dorința unora dintre semenii noștri care au dorit, la scurtă vreme după începerea războiului, fie să-și reînoiască pașapoartele de călătorie, fie să-și refacă stocurile de alimente, uneori în exces, sau să se aprovizioneze cu pastile de iod. Ca să nu mai vorbim de celebrele cozi din fața stațiilor de alimentare cu benzină și motorină ce au durat câteva ore, undeva în prima parte a lunii martie.

„Ei bine, toate aceste informații, pe care le știm cu toții, au avut ca actori o minoritate. Sigur, că rostogolite de presă s-a format impresia unei avalanșe. Dar nu a fost deloc așa. Cea mai mare parte a românilor nu a reacționat impulsiv. Au existat, nici nu se poate nega asta, oameni care au avut reacții emoționale, să le spunem așa, dar repet, ele au aparținut unei minorități. În toate situațiile menționate mai sus, fie că a fost vorba despre pașapoarte, pastile sau cozi la benzină”, e de părere același Daniel David.

Românii și-ar putea apăra țara cu tăria ucrainenilor doar dacă vor avea un leadership în jurul căreia să se strângă Exclusiv
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj

„… azi, pe vreme de pace, lumea e critică sau foarte critică la adresa autorităților”

L-am întrebat pe cunoscutul profesor universitar în ce măsură românii i-ar imita pe ucraineni și și-ar apăra țara cu îndârjirea de care au dat dovadă până acum vecinii noștri.

„Totul va depinde de leadership-ul nostru politic. Dacă vor exista liderii în jurul cărora lumea să se coaguleze sau la care să se raporteze, atunci am putea avea aceeași atitudine ca și cea a ucrainenilor. Sigur că azi, pe vreme de pace, lumea e critică sau foarte critică la adresa autorităților. Dar dacă condițiile se vor schimba dramatic, atunci și perceperea noastră se va schimba”, crede Daniel David.

El spune că cifrele oferite de un recent sondaj de opinie pe tema patriotismului la români pot oferi, la prima vedere, o imagine destul de neclară asupra reacțiilor românului de rând confruntat cu eventualitatea unui atac rusesc contra țării noastre.

„Dacă îmi amintesc bine 45 sau 46% au susținut că vor rămâne pe loc în cazul producerii unui asemenea scenariu, în timp ce doar 26% au precizat că vor pleca. A rămas și o pondere importantă a celor nedeciși, de aproape 30 de procente. Una peste alta, răspunsurile ne arată încă o dată polarizarea românilor. Totul depinde de reacția majorității și de exemplul autorităților!”, indică el.

Daniel David mai crede că managementul războiului de la granița României a fost un examen mult mai bine trecut, până în prezent, de către autorități, comparativ cu situația generală a ultimilor doi ani de pandemie.

„Și guvernul, dar și presa la rândul ei, au reușit, după mine, o mai bună gestionare sau reflectare a situației. Iar asta s-a dovedit de bun augur. Fiindcă acea minoritate de care am vorbit nu a devenit de fapt o majoritate. Dar ce va fi în viitorul imediat și mediu va fi primi răspuns și în funcție de evoluția situației de la granița de nord-est a României”, a încheiat același Daniel David.

Urmăriți Impact.ro și pe