Rusia, vizată de noi sancțiuni: „Cel mai rapid și mai puternic pachet de măsuri adoptat vreodată de UE în istoria sa”

Cătălina Burghelea 15.03.2022, 11:38
Rusia, vizată de noi sancțiuni: „Cel mai rapid și mai puternic pachet de măsuri adoptat vreodată de UE în istoria sa”

Armata rusă continuă să atace zone rezidențiale din Ucraina, în a treia săptămână de conflict. Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat că „planul de atac al Rusiei nu funcționează”, drept urmare, vedem mai multe zone civile vizate de rachete. Ororile din ultimele zile au determinat Uniunea Europeană să propună  cel mai puternic pachet de măsuri din istoria sa împotriva Rusiei.

Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt pedepsite de UE

„Trebuia fie foarte ușor, un fel de război fulger în care trupele ruse mătură Ucraina”, a explicat James Cleverly, pentru BBC.

În schimb, ceea ce vedem este o apărare feroce din partea ucrainenilor, ceea ce este incredibil de frustrant pentru Vladimir Putin, a mai spus ministrul britanic de Externe.

„Din păcate, ca un produs secundar al furiei și frustrării lui Putin față de atacul ineficient, asistăm la o escaladare în „țintirea civililor și a infrastructurii civile”, a evidențiat oficialul britanic.

Al patrulea pachet de sancțiuni pentru oligarhii ruși

Întrebat dacă războiul s-ar putea termina până în luna mai, așa cum sugerează unii oficiali ucraineni, James Cleverly a spus că este „incredibil de greu” să faci astfel de predicții, dar Marea Britanie trebuie să se asigure că Putin eșuează în Ucraina.

Între timp, miniștrii europeni de finanțe au aprobat oficial un al patrulea pachet de sancțiuni ce vizează mai mult de 600 de cetățeni ruși, în ceea ce ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a numit o „decizie istorică”.

Liderii europeni vor cele mai puternice sanctiuni posibile impotriva Rusiei si ajutor pentru Ucraina

Blocul comunitar anunță o „decizie istorică”

Este „cel mai rapid și mai puternic pachet de sancțiuni adoptat vreodată de Uniunea Europeană în istoria sa”, au precizat miniștrii. Numele persoanelor și entităților ruse incluse în noua rundă de sancțiuni nu au fost deocamdată dezvăluite.

„Veți avea o nouă interdicție asupra unor exporturi precum bunuri de lux și vom retrage clauza națiunii celei mai favorizate din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, care ne va permite – tuturor celor 27 de state membre – să creștem nivelul comerțului și să punem tarife pentru toate mărfurile rusești”, a spus Le Maire.

„Măsurile se extind la „oligarhi cheie, lobby și propagandiști care împing discursul Kremlinului cu privire la situația din Ucraina, precum și companii cheie din sectorul aviației, armatei, construcții navale și auto”, a spus Consiliul European într-un comunicat.

Întrebat dacă vor mai exista și alte sancțiuni, Bruno Le Maire a afirmat următorul lucru: „Vă pot confirma ceea ce (președintele francez) Emmanuel Macron a spus săptămâna trecută, toate opțiunile rămân pe masă”.

Măsuri dure pentru a paraliza economia rusă

Încă din primele zile ale războiului Rusia-Ucraina, Europa a anunțat un val de interdicții îndreptate asupra oligarhilor asociați cu regimul lui Vladimir Putin, scopul principal fiind acela de a paraliza economia rusă. De teamă că ar putea rămâne fără averile impresionante, bogătașii ruși și-ar ascunde averile în Dubai ori investesc în imobiliare/transferă fonduri care se află acum în băncile din Elveţia sau Londra.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...