Ministerul de Externe al României, avertizat de Rusia. Ce drepturi ar fi fost încălcate cetăţenilor ruşi

Iancu Andreea 02.03.2022, 20:49
Ministerul de Externe al României, avertizat de Rusia. Ce drepturi ar fi fost încălcate cetăţenilor ruşi

Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, mai multe state ale lumii au stabilit sancțiuni care vizează statul condus de Vladimir Putin, în încercarea de a determina încetarea focului. Într-un astfel de context s-a regăsit și țara noastră, care a primit o notificare din partea rușilor. Ministerul de Externe al României a fost avertizat de Rusia, după ce drepturile unor cetățeni ruși ar fi fost încălcate. Ambasadorul Rusiei în țara noastră a făcut mai multe precizări.

România ar fi încălcat drepturile unor ruși. Ce avertizări a primit Ministerul de Externe din partea Rusiei

Printr-o notă transmisă către Ministerul de Externe al României de către autoritățile din Rusia, țara noastră este avertizat pentru faptul că ar fi încălcat drepturile unor cetățeni ruși. Într-o intervenție la un post local de știri, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a oferit mai multe detalii cu privire la această situație.

Potrivit TASS, oficialul rus a transmis, la un post de televiziune din Rusia, că autoritățile române ar fi acționat într-un mod nepotrivit, încălcând drepturile cetățenilor țării sale. Ambasadorul susține că o serie de bănci, pe care le și numește, ar fi refuzat să ofere servicii rușilor, după ce cetățenii ar fi arătat pașaportul rusesc. Oficialul rus a precizat apartenența României la NATO și UE, menționând totodată și instituțiile vizate.

“O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, argumentând că aceștia au pașaport rusesc. Situația aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o țară care este activistă în cadrul NATO și a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află aici în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul.

Ministerul de Externe al României, avertisment din Rusia
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România

Afirmațiile ambasadorului rus despre neregulile de care s-au lovit cetățenii din țara sa

După mesajul tranșant, ambasadorul rus a precizat, în cadrul intervenției, că au existat și situații în care lucrurile s-au rezolvat, după solicitări de clarificare a problemelor privind conturile clienților. Totodată, nu este clar dacă oficialii ruși au cerut explicații direct de la băncile menționate înainte de a transmite acest avertisment.

„Într-adevăr, există precedente de natură pozitivă, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemelor privind conturile, mai multor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat în final conturile.”, a menționat ambasadorul rus.

Conform afirmațiilor făcute de către Valeri Kuzmin, cetățenii ruși ar fi fost implicați într-o serie de incidente la graniță, în momentul în care au solicitat intrarea în România. Ambasadorul a oferit drept exemplu povestea unei familii de ruși căreia polițiștii români i-ar fi confiscat mașina, după ce au declarat că revin în România din regiunea ucraineană Kerson.

Până la acest moment, autoritățile române nu au oferit un punct de vedere cu privire la afirmațiile ambasadorului, însă Ministerul Afacerilor Externe a menționat că va lua măsurile care se impun în cazul în care verificările dovedesc că acestea sunt necesare.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...
Recomandări