Un reactor nuclear de mici dimensiuni se va construi în România. Câte locuri de muncă noi sunt anunţate

Ioana Bucur 02.11.2021, 19:58
Un reactor nuclear de mici dimensiuni se va construi în România. Câte locuri de muncă noi sunt anunţate

Țara noastră urmează să bifeze o nouă premieră în Europa. Un reactor nuclear de mici dimensiuni se va construi în România. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat oficial transmis de Casa Albă. Ce va însemna asta pentru noi? Câte locuri de muncă noi sunt create?

Reactor nuclear de mici dimensiuni, construit în România

Președintele american Joe Biden și Klaus Iohannis anunță, marți, planurile de construcție a unei centrale de reactoare modulare, ce funcționează prin tehnologia SMR, prima de acest fel de la noi din țară. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu US NuScale Power.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste șase mii de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

În luna septembrie a anului trecut, NuScale a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. Până acum, acest tip de minireactoare nucleare încă nu a primit autorizare în Europa. În afară de România, NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

„Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației Biden, acordul prevede construirea unei centrale nucleare ce va fi formată din 12 module, ceea ce va duce la crearea a în jur de șase mii de locuri de muncă în România și în Statele Unite ale Americii.

La începutul acestui an, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare, potrivit unui comunicat al companiei.

Un reactor nuclear de mici dimensiuni se va construi în România
Joe Biden și Klaus Iohannis

„Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate”

În octombrie, țara noastră a fost gazda unui seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

„Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR.

Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori.

Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a declarat recent ministrul Virgil Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...