Un nou vortex polar, anunțat la sfârșitul lunii în România. Ce se va întâmpla cu prețul la electricitate

Cristian Cojocaru 17.01.2021, 14:15
Un nou vortex polar, anunțat la sfârșitul lunii în România. Ce se va întâmpla cu prețul la electricitate

Din cauza frigului cu care se confruntă Europa în această perioadă, prețul la electricitate și gaze naturale a suferit modificări. Aceste modificări vor continua să existe în condițiile în care un nou vortex polar a fost anunțat la sfârșitul lunii în România.

Vortex polar anunțat în România

Acest prim val de ger care a ajuns în Europa a făcut ca prețul gazelor naturale dar și al electricității să crească la cele mai mari cote din ultimii ani.. Deși este preconizat că acest va va trece în curând, impactul acestuia se va simți și în lunile care urmează..

“A fost un început de an foarte palpitant şi există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile”, spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Vortexul polar, un fenomen al naturii relativ rar, amenință cu temperaturi foarte scăzute la sfârșitul lunii ianuarie continente precum America de Nord, Europa dar și Asia. Din cauza frigului pe care oamenii sunt nevoiți să îl îndure, aceștia apelează la instalații de încălzire care pot pot goli rezervoarele de gaze naturale, lucru care face ca prețurile acestuia să crească.

Actualul val de frig din emisfera nordică deschide calea pentru o piață a gazelor mai tensionată
Actualul val de frig din emisfera nordică deschide calea pentru o piață a gazelor mai tensionată

”Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021”

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, director de pe piața europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd, ”actualul val de frig din emisfera nordică deschide calea pentru o piață a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului”.

Analiștii sunt și ei de părere că prețul gazelor naturale s-a majorat cu aproximativ 19%, potrivit estimărilor acestora  de pe piața din Olanda. Cert este că daca vremea rece va continua să persiste inclusiv în luna care urmează, prețul energiei electrice de pe piața din Germania și cea nordică ar putea cunoaște o creștere de până la 10%, creștere care este direct proporțională cu cererea, după cumn afirmă Arne Bergvik, analist șef la o companie suedeză de utilități.

Actuala situație arată o schimbare majoră daca ne raportăm la începutul anului trecut, atunci când pandemia de coronavirus a lovit și a paralizat toată activitatea industrială. La acel moment, existau discuții pe baza faptului că prețul gazelor naturale ar urma să fie stabilite în funcție de cotația petrolului, care coborâse la zero la un anumit moment din cauza cererii foarte reduse.

“Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă şi umedă. Dacă vremea rece şi uscată va continua preţurile ar trebui să crească”, susţine Arne Bergvik.

Urmăriți Impact.ro și pe