REPORTAJ Veste proastă pentru români! Prețul pentru benzină și motorină a crescut. Unde sunt ascunse cele mai ieftine benzinării din București

Andrei Cezar / 07.01.2021, 18:27

Prețul pentru benzină și motorină a crescut simțitor încă din prima zi a anului, atunci când  românii au avut parte de mai multe scumpiri în lanț. Printre produsele al căror tarif s-a majorat se află și combustibilul. Iată cu cât s-a scumpit benzina și motorina de la 1 ianuarie și unde se găsesc în prezent benzinăriile cu cele mai mici prețuri din București.

Prețul pentru benzină și motorină a crescut simțitor

De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei/ 1.000 de litri. Până la majorare, valoarea ei era de 1.773,46 / 1.000 de litri, ceea ce înseamnă că s-a scumpit în medie la pompă cu 6 bani pe litru.

Tot cu 6 bani/ litru s-a scumpit și motorina, a cărei acciză a crescut în prima zi a acestui an de la 1.625,37 lei pe mia de litri, la 1.674,55/mia de litri.

Și chiar dacă diferența de preț poate părea mai puțin semnificativă față de tarifele de anul trecut, este bine de știut faptul că marile lanțuri de benzinării își ajustează prețurile în funcție de mai multe criterii, printre care și locația unde sunt amplasate stațiile Peco.

Jurnaliștii Impact.ro au realizat un clasament al celor mai ieftine benzinării din București, în funcție de sectorul în care se află. Referindu-ne la benzina sandard, prețurile variază, la nivelul întregului, oraș între 4,69 lei/ litru și 5,03 lei/litru, în timp ce motorina standard are un preț cuprins între 4,81 lei/ litru și 5,04 lei/ litru.

Potrivit datelor noastre, în sectoarele 5 și 6 sunt amplasate benzinăriile care practică cele mai mici prețuri atât la benzină cât și la diesel.

Unde gasim cea mai ieftina benzina si motorina din Bucuresti
Unde gasim cea mai ieftina benzina si motorina din Bucuresti

Cât ne costă un plin de benzină sau motorină

Astfel, benzinăria cu cele mai mici prețuri la carburant din Capitală se află situată pe Șoseaua Alexandriei 199 în Sectorul 5, la ieșirea din oraș. Aici, un litru de benzină standard cu cifra octanică 95 costă 4,69 lei/ litru, ceea ce înseamnă că un plin de 60 de litri ne-ar costa aproximativ 281 de lei, în timp ce litrul de motorină standard costă 4,81 lei/ litru, iar un plin 288 de lei.

Și în Sectorul 6 găsim stații de alimentare unde prețul combustibililor este mai mic. Una dintre ele se află pe strada Prelungirea Ghencea, iar tarfiele sunt identice cu cele de mai sus.

În Sectorul 4, cei mai ieftini carburanți îi regăsim la o benzinărie de pe strada Alunișului, însă chiar dacă aceasta aparține aceluiași lanț benzinării ca precedentele, prețurile sunt ceva mai ridicate. Spre exemplu, un litru de benzină standard de 95 costa 4,74 lei, iar litrul de motorină standard este 4,87 lei.

Sectorul 1 se află și el printe sectoarele cu cei mai ietini carburanți. Tarifele cele mai mici la pompă se regăsesc pe Șoseaua Străuleși 69A, acolo unde litrul de benzină standard costă tot 4,74 lei/ litru, iar motorina standard 4,83 lei.

În Sectorul 3, printre cei mai ieftini carburanți îi regăsim la o benzinărie situată pe Șoseaua Mihai Bravu 566. Aici, un litru de benzină se vinde cu 4.77 lei, iar unul de motorină cu 4,88 lei.

Cât despre Sectorul 2, cele mai mici tarife le regăsim la benzinăria din Șoseaua Fundeni 23, acolo unde litrul de benzină costă 4.76 lei, iar cel de motorină 4,87 lei.

Cele mai mari lanţuri de benzinării de pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Unde gasim cea mai ieftina benzina si motorina din Bucuresti
Unde gasim cea mai ieftina benzina si motorina din Bucuresti

România, printre țările cu cele mai mici tarfie la carburanți

Potrivit datelor furnizate de publicațoia Oil Bulletin a Comisiei Europene, România face parte din țările cu cel mai mic tarif la benzină, care este cu 25% sub media europeană, în timp ce prețul motorinei este cu 18% mai redus. Mai exact, la nivelul lunii noiembrie, prețul unui litru de benzină în România era de 0.923 euro, în timp ce media celor 27 de state din UE era de 1,247 euro pe litru. Preţuri mai mici decât în România pot fi găsite doar în Bulgaria, respectiv 0,899 euro pe litru. Cea mai scumpă benzină se vinde în Danemarca – 1,403 euro pe litru.

În privința motorinei, prețurile medii la pompă erau de 0,895 euro pe litru la noi în țară, iar media în UE era de 1,097 euro pe litru. De asemenea, dieselul era mai ieftin în Bulgaria, respectiv 0,867 euro pe litru, iar cel mai scump din UE se găseşte în Suedia – 1,315 euro pe litru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI