România, cel mai important producător de gaze din UE!? Cine a făcut anunțul neașteptat

Stan Filon 26.11.2020, 08:22
România, cel mai important producător de gaze din UE!? Cine a făcut anunțul neașteptat

România, cel mai important producător de gaze din UE!? Punga imensă de gaz de sub Marea Neagră va transforma România în cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană! Cel care a făcut această declarație este Franck Neel, membru în Directoratul companiei OMV Petrom.

Un oficial OMP Petrom spune că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Acesta a analizat situația din România, dar a făcut și predicții despre viitorul energetic al României. Mai mult, oficialul OMV Petrom spune că rezervele de gaze naturale din Marea Neagră vor ajuta România să treacă peste criza financiară provocată de coronavirus.

”Am început cu liberalizarea pieţei de gaze naturale, la 1 iulie 2020. A fost o iniţiativă bună, pentru a ne alinia la Uniunea Europeană şi un pas important, deoarece au existat multe dezbateri cu privire la cât de pregătită este piaţa şi de a găsi soluţii pentru ca piaţa să funcţioneze bine”, a spus responsabilul Petrom. Acesta a spus că s-a îmbunătățit și fluxul de gaze dintre România și Bulgaria, prin intermediul conductei BRUA, iar România va deveni cel mai important jucător din UE.

Romania, cel mai important producator de gaz natural din UE
Romania, cel mai important producator de gaz natural din UE

Resursele din Marea Neagră, foarte importante

”Ne aşteptăm ca România, cu gazul din Marea Neagră, să fie cel mai important producător din Uniunea Europeană. România ar avea un rol important în asigurarea securităţii aprovizionării în regiune, nu doar pe plan intern”, a continuat Neel.

Oficialul OMV Petrom a arătat că investitorii sunt îngrijoraţi de unele lucruri care întârzie. ”Legea offshore a fost promulgată în 2018, a avut câteva lucruri bune pe zona de reglementare, dar nu în ceea ce priveşte taxarea şi accesul la piaţă. Programul de gas release (GRP) are şi aspecte pozitive, şi negative. Pozitive: a fost schimbată obligaţia de tranzacţionare pe pieţele centralizate şi s-a asigurat lichiditate în piaţă. În ceea ce priveşte volumul, din perspectiva producătorilor, este prea mare, ţinând cont de cerere. Este o problemă, deoarece nu vedem o concurenţă foarte mare în cadrul GRP”, a menţionat el.

Gazul din Marea Neagră ne-ar putea scoate din criza financiară

Oficialul mai spune că avem nevoie de schimbări legislative care să confere stabilitate, nu numai pentru această extindere a Mării Negre, cât şi pentru economia hidrogenului. Pentru a susţine politica energetică a Guvernului Neel recunoaște că este nevoie de investiţii. Acesta mai susține că gazele din Marea Neagră reprezintă o oportunitate uriaşă pentru România şi este cea mai mare prioritate investiţională din România.

”Dacă vrem să facem o recuperare rapidă din criza economică generată de pandemie, gazul din Marea Neagră va ajuta. Gazul joacă un rol esenţial pentru sistemul energetic. Pentru anul 2030 ar trebui să fixăm ţinte pentru economia hidrogenului”, a completat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...