Un nou cutremur în Afganistan, soldat cu 5 morți. A fost localizat aproape de epicentrul seismului de miercuri care a ucis 1000 de oameni

Elena Avramescu 24.06.2022, 12:28
Un nou cutremur în Afganistan, soldat cu 5 morți. A fost localizat aproape de epicentrul seismului de miercuri care a ucis 1000 de oameni

Cinci persoane au fost ucise vineri în estul Afganistanului, după ce un nou cutremur a zguduit zonele apropiate de epicentrul cutremurului de miercuri cu magnitudinea 6,1, a declarat un înalt oficial afgan. Site-ul web al US Geological Survey a arătat că un cutremur cu magnitudinea de 4.3 a lovit în apropierea graniței Pakistan-Afganistan, vineri, la 01:43, ora UTC.

Cutremur de 4,3 în Afganistan

„În această dimineață a avut loc un alt cutremur în Paktika, în districtul Gayan, conform informațiilor primare, cinci persoane au murit”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al ministerului afgan al sănătății, Sharafat Zaman.

Afganistanul nu are suficiente provizii medicale pentru a-i trata pe răniții în urma unui cutremur care a ucis 1.000 de persoane, a declarat vineri un înalt oficial, în timp ce autoritățile au încheiat căutarea supraviețuitorilor în munții îndepărtați din sud-est. Aproximativ 2.000 de oameni au fost răniți și 10.000 de case au fost parțial sau complet distruse în timpul cutremurului de miercuri dimineața.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,1 grade a lovit la aproximativ 160 km sud-est de Kabul, lângă granița cu Pakistanul, într-o regiune de munți aridi presărați cu mici așezări, care a fost adesea contestată în deceniile de război din Afganistan.

„Din păcate, noaptea trecută a avut loc un cutremur puternic în patru districte din provincia Paktika, care a ucis și rănit sute de compatrioți și a distrus zeci de case. Îndemnăm toate agențiile de ajutor să trimită imediat echipe în zonă pentru a preveni o nouă catastrofă”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi, pe Twitter, potrivit The Guardian.

Comunicațiile slabe și lipsa de drumuri adecvate au împiedicat eforturile de ajutorare într-o țară care se confruntă cu o criză umanitară care s-a deteriorat brusc după ce talibanii au preluat controlul în august anul trecut, când forțele internaționale conduse de SUA s-au retras.

Cutremur in Afganistan
Cutremur in Afganistan

Dezastrul este un test major pentru islamiştii din linia dură, care au fost în mare parte izolaţi; evitată de mulți din cauza îngrijorărilor cu privire la drepturile omului și tăiată de multă asistență internațională directă din cauza sancțiunilor.

Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Emiratele Arabe Unite au declarat joi că intenționează să trimită ajutor. Livrările din Pakistan au trecut deja granița. India, care are o relație tensionată cu talibanii, a declarat că a trimis 27 de tone de provizii pe două zboruri pentru a fi predate agențiilor internaționale de ajutor.

Căutarea supraviețuitorilor a fost întreruptă, la aproximativ 48 de ore după ce a avut loc dezastrul.

Mai multe părți mari din Asia de Sud sunt active din punct de vedere seismic, deoarece o placă tectonă cunoscută sub numele de placă indiană împinge spre nord în placa eurasiatică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...