Un deputat român de la Parlamentul European a rămas fără diurnă. Motivul și perioada pentru care l-au amendat

Ana Anitoiu 15.12.2021, 15:28
Un deputat român de la Parlamentul European a rămas fără diurnă. Motivul și perioada pentru care l-au amendat

Un deputat român de la Parlamentul European a rămas fără diurnă. Președintele instituției, David Sassoli, a anunțat decizia la începutul sesiunii plenare de miercuri de la Strasbourg și a menționat de ce i-a fost dată această sancțiune europarlamentarului. Alți oficiali au primit pedepse similare, dar mai blânde.

Motivul pentru care deputatul român de la Parlamentul European a rămas fără diurnă

În total, au fost sancționați șase eurodeputați, printre care s-a numărat și Cristian Terheş, membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, parte a Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Europarlamentarul român a primit cea mai aspră sancțiune – suspendarea diurnei pentru o perioadă de șapte zile.

Toți cei șase eurodeputați au fost sancționați pentru că au refuzat să prezinte certificatul verde Covid-19 pentru a avea acces în clădirea legislativului de la Strasbourg, deși acest document a deveni obligatoriu de la începutul lunii noiembrie.

Un deputat roman de la Parlamentul European a ramas fara diurna
Cristian Terhes. Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce a primit deputatul român de la Parlamentul European cea mai mare sancțiune

Preşedintele Parlamentului European a precizat că în stabilirea sancțiunilor pentru fiecare eurodeputat în parte s-a ţinut cont de „caracterul constant” al infracţiunii şi de atingerea adusă reputaţiei instituției precum şi de punctele de vedere prezentate de persoanele afectate.

În timp ce Cristian Terheş și-a pierdut dreptul la diurnă pentru șapte zile, ceilalți europarlamentari au scăpat fie cu o perioadă mai scurtă de aplicare a sancțiunii, fie doar cu un avertisment. Ei au susţinut că, prin impunerea certificatului verde Covid-19 pentru accesul în instituție le sunt încălcate drepturile de a-şi desfăşura mandatele în mod liber.

Concret, spre deosebire de Cristian Terheş: eurodeputata germană de extremă dreaptă Christine Anderson, reprezenta a Lituaniei din partea Verzilor Stasys Jakeliunas şi parlamentarul european croat neafiliat Mislav Kolakusic rămân fără diurnă timp de două zile. Irlandezii Clare Daly şi Mike Wallace, ambii din Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL), au scăpat cu câte un avertisment.

„Încălcarea normelor referitoare la certificatul verde COVID obligatoriu pentru a intra în Parlamentul European este un gest grav, nu doar pentru că reprezintă o încălcare a normelor pe care ni le-am impus singuri, ci şi din cauza riscului la adresa sănătăţii tuturor”, a spus David Sassoli la începutul sesiunii parlamentare.

Parlamentul European a luat decizia sancționării acestor eurodeputați cu scopul întoarcerii la normalitate a activităţii. În situaţii cum sunt voturile în hemiciclu pentru care este nevoie de prezenţa fizică, ce au fost suspendate după izbucnirea pandemiei de coronavirus, nu se poate garanta păstrarea distanţei recomandate între persoane.

În plus, legislativul european a luat această decizie în contextul afluenței mari de persoane din diverse state ce au rate de vaccinare anti-Covid-19 diferite, care se deplasează în mai multe regiuni, după care circulă zilnic pe culoarele sediului instituției de la Strasbourg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...