Alexei Navalnîi, premiat de Parlamentul European. Anunțul care îl va înfuria pe Putin: ”A fost otrăvit și aruncat în închisoare”

Ioana Bucur 20.10.2021, 20:31
Alexei Navalnîi, premiat de Parlamentul European. Anunțul care îl va înfuria pe Putin: ”A fost otrăvit și aruncat în închisoare”

Catalogat „extremist și terorist” de închisoarea în care este ținut, Alexei Navalnîi a fost premiat de Parlamentul European. Opozantul lui Vladimir Putin este laureatul din anul 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire.

„Teroristul” Alexei Navalnîi a fost premiat de Parlamentul European pentru lupta sa împotriva lui Vladimir Putin

Considerat extremist și terorist de conducerea închisorii în care își ispășește pedeapsa de doi ani și jumătate primită pentru încălcarea condițiilor unei sentințe mai vechi cu suspendare, Alexei Navalnîi a primit premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie.

Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare. Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a declarat Președintele Parlamentului, David Sassoli.

„Anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării”, a anunțat vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala.

Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia”, a mai spus Hautala.

Alexei Navalnîi, premiat de Parlamentul European
Alexei Navalnii

Parlamentul European a onorat și acțiunile unui grup format din opt femei de origine afgană „care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov”.

„Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a mai spus Heidi Hautala.

Parlamentul European acordă anual Premiul Saharov pentru libertate de gândire. Acesta a luat naștere în 1988 și reprezintă un omagiu adus persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În valoare de 50.000 de euro, și-a primit numele de la fizicianul și dizidentul politic Andrei Saharov.

„Mi-a fost teamă că îmi vor cere să pup portretele lui Putin”

Cu doar câteva zile înainte de a primi premiul Parlamentului European, Alexei Navalnîi anunța că o comisie a închisorii l-a desemnat ca fiind extremist şi terorist, însă nu mai este văzut ca un risc de evadare.

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, opozantul lui Vladimir Putin a dezvăluit că a fost chemat în fața comisiei care a votat în unanimitate în favoarea schimbării statutului său.

„Mi-a fost teamă că îmi vor cere să pup portretele lui Putin şi să învăţ citate de la (fostul preşedinte) Dmitri Medvedev pe de rost, dar nu este nevoie. Doar că acum există un semn deasupra patului meu că sunt terorist”, a spus el în postarea care a fost publicată cu ajutorul avocaţilor săi.