Un MiG Lancer dispărut de pe radar și un elicopter militar trimis în căutarea lui s-au prăbușit în Dobrogea. Pilotul avionului, găsit decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niţă avea 31 de ani

Ana Anitoiu, Ioana Bucur 03.03.2022, 07:46
Un MiG Lancer dispărut de pe radar și un elicopter militar trimis în căutarea lui s-au prăbușit în Dobrogea. Pilotul avionului, găsit decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niţă avea 31 de ani

Un avion MiG Lancer s-a prăbuşit, miercuri, în Dobrogea. Aeronava, ce decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, se afla într-o misiune de patrulare aeriană când a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar, între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Ulterior, s-a prăbușit și un elicopter trimis pentru căutare-salvare

Șapte oameni au murit

Update 3 martie, ora 07:40. Ministerul Apărării Naționale a anunțat, în noaptea de miercuri spre joi, că pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit în judeţul Constanţa, găsit decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niţă avea 31 de ani și peste 570 de ore de zbor, din care 420 pe pe MiG-21 LanceR.

„Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Update 3 martie, ora 00:19. La rândul lui, președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj de condoleanțe.

Update 2 martie, ora 23:22. Ministerul Apărării a transmis că, de fapt, au murit șapte militari care se aflau în elicopterul trimis în misiunea de căutare-salvare după dispariția MiG-ului de pe radar. Inițial au fost raportate cinci decese.

Update 2 martie, ora 23:18. A fost găsită aeronava MiG care a dispărut de pe radar. Avionul s-a prăbușit. Deocamdată nu a fost găsit pilotul, potrivit unor surse ale Digi24.

Update 2 martie, ora 22:49. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis pe Facebook condoleanțe familiilor îndurerate după ce a fost confirmat că au murit cei cinci militari care se aflau în elicopterul trimis în căutarea MIG-ului dispărut de pe radar.

„Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, a transmis Vasile Dîncu.

Un avion MiG Lancer s-ar fi prabusit in Dobrogea
Un avion MiG Lancer a disparut de pe radar

Update 2 martie, ora 22:12. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că cele cinci persoane care se aflau în elicopter au murit, potrivit ziuaconstanta.ro.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a declarat că atât aeronava MIG, cât și elicopterul s-au prăbușit. „Nu am informații despre faptul că MiG-ul ar fi avut armament la bord”, a precizat el. În prezent sunt căutați pilotul aeronavei și MIG-ul.

„În acest moment concentrarea maximă este pe căutarea și salvarea pilotului. Cu certitudine condițiile de zbor în ambele situații erau deosebit de grele, vreme nefavorabilă în Dobrogea. Nu am detalii. Cu siguranță înainte de decolarea oricărei aeronave militare se fac oate verificările impuse de regulamente și de procedurile de operare ale aeronavelor respective”, a spus Constantin Spânu, la Digi24.

„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR”, a transmis anterior Ministerul Apărării Naționale.

A fost demarată o operațiune de căutare-salvare

Aeronava MiG 21 Lancer decolase în jurul orei 19:50 de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar. A fost demaată o operațiune de căutare și salvare.

„Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”, a transmis biroul de presă.

A dispărut și elicopterul trimis în căutarea avionului MIG Lancer

Însă, la scurt timp, în jurul orei 20:44, a dispărut de pe radar și elicopterul IAR-330 Puma care a fost trimis în căutarea avionului MiG Lancer. Echipajul elicopterului era format din cinci militari.

Înainte de acest incident, pilotul elicopterului raportase condiţii de vreme nefavorabilă. A fost demarată încă o operațiune de căutare – salvare în Dobrogea.

Participanții la trafic au observat o explozie pe câmp

Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța a fost informată cu privire la incidentul aviatic. De la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu mai decolase o aeronavă MIG, în afară de cea care s-ar fi prăbușit după ce a ieșit de pe radar.

Inspectoratul de Poliție Constanța a fost sesizat de participanți la trafic care au spus că observat o explozie pe câmp, între localitățile Cogealac și Săcele. Pompierii din Constanța au fost solicitați în urma incidentului. Din primele informații, ar fi vorba despre avionul MIG prăbușit. Un clip cu explozia a fost publicat de ziuaconstanta.ro.

De-a lungul timpului, s-au prăbușit mai multe aeronave MIG în România. Cel mai recent, pe 20 aprilie anul trecut, un astfel de avion s-a prăbușit într-o zonă nelocuită din localitatea Dedrad, județul Mureș, în timpul unui antrenament. Pilotul s-a catapultat.

Un alt astfel de avion s-a prăbușit pe 7 iulie 2018, în timpul unui show aviatic la Baza Aeriană Borcea, sub privirile spectatorilor. Atunci, pilotul a murit. Avea vârsta de 36 de ani şi 400 de ore de zbor, din care 250 erau cu MIG 21.

România este una dintre ultimele ţări care mai folosesc aeronave MiG 21. Au trecut aproape șapte decenii de la primul zbor al prototipului. Peste doi ani, în 2024, aceste avioane vor fi înlocuite de Aviația Română cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon, pe care statul român plănuiește să le cumpere la mâna a doua din Norvegia. O parte dintre MIG-uri vor fi casate, iar unele vor fi păstrate pentru antrenamente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...