Ultimul anunț despre creșterea pensiilor făcut de Guvern. ”Ministerul Finanțelor are această obligație”

Luiza Moldovan 28.04.2020, 12:11
Ultimul anunț despre creșterea pensiilor făcut de Guvern. ”Ministerul Finanțelor are această obligație”

Ultimul anunț despre creșterea pensiilor făcut de Guvern. ”Ministerul Finanțelor are această obligație”, spune Orban, în timp ce Cîțu suflă și-n iaurt când vorbește de pensii.

Ultimul anunț despre creșterea pensiilor făcut de Guvern. ”Ministerul Finanțelor are această obligație”

Chiar dacă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vorbea cu rezerve despre majorarea pensiilor începând din septembrie (spunea că e nevoie de o evaluare riguroasă), premierul Ludovic Orban spune că obiectivul guvernului pe care-l conduce este să facă acest lucru, începând din septembrie.

„Despre pensii am să dau un răspuns clar. Ne dorim creşterea pensiilor, vom creşte pensiile, ăsta e obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a evoluţiei economiei româneşti, a încasărilor bugetare. După primul semestru, după primele şase luni, Ministerul Finanţelor are obligaţia să facă raportul privind evoluţia economiei şi bugetului din România şi pe baza datelor respective vom lua toate deciziile şi le vom anunţa public”, a spus Orban la Digi 24.

Cîțu spune că decizia privind majorarea pensiilor este de ordin politic și spune că banii au fost prevăzuți în buget.

„Nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar în acest moment banii sunt, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective, bineînţeles asta duce la deficit, care trebuie finanţat şi îl vom finanţa până atunci”, spunea Cîțu.

Vrabia mălai visează. Orban vs. Cîțu despre creșterea pensiilor
Vrabia mălai visează. Orban vs. Cîțu despre creșterea pensiilor

PSD: „Ați dus economia României în gard”

În ce privește aplicația pentru IMM-uri va fi funcțională începând de marți de la ora 9. El a făcut apel la investitori să nu pună presiune încă de la prima oră, pentrru că nu se funcționează pe principiul „primul venit, primul servit„.

Cîțu spune că site-ul IMM INVEST a fost refăcut și că poate fi accesat, dar că există riscul ca acesta să fie boicotat de unele acțiuni ale PSD și ale acoliților din Parlament, care deja votează împotriva ordonanței.

În replică, reprezentanții PSD au spus că ministrul de Finanțe nu a luat măsuri de prevenire a crizei ecoonomice, pentru că liberalii nu se gândeau decât la alegerile anticipate.

„Izolarea dăunează grav sănătăţii, domnule Cîţu! După ce aţi pierdut hackerii care vă atacau site-ul, acum v-aţi întors la placa preferată: PSD e de vină! Aţi dus economia României în gard”, au spus ei.

Ne-au venit ventilatoarele

În altă ordine de idei, Orban a anunțat că România a primit 200 de ventilatoare din partea Statelor Unite, în urma discuției pe care Iohannis a avut-o cu Trump și că se fac în continuare pregătiri pentru valul al doilea al pandemiei.

„200 de ventilatoare ne vin din SUA ca urmare a discuţiei între preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis. Vom beneficia de o excepţie. Mai avem contractate 200 de ventilatoare din Coreea de Sud. De asemenea, continuăm efortul de a produce în România ventilatoare. Sunt trei proiecte care se derulează în paralel. O companie americană a pus la dispoziţie tot planul, cu condiţia de a produce nu pentru comercializare, ci pentru necesarul din spitale. Această companie amerciană este una dintre cele mai performante”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că vrea să reducă dependența României de importuri și să crească mult capacitatea de testare a țării noastre, plus educația oamenilor despre cum se poartă măștile. Orban a spus că unii dintre ei nu o poartă corect, lucru care, din 15 mai, poate deveni o problemă.

Urmăriți Impact.ro și pe