Ce spune Ludovic Orban despre redeschiderea parcurilor și restaurantelor.

Andrei Cezar 28.04.2020, 08:29
Ce spune Ludovic Orban despre redeschiderea parcurilor și restaurantelor.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că parcurile s-ar putea deschide după data de 15 mai, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Șo hotelurile vor funcționa normal. Restaurantele, în schimb, vor rămâne închise din cauza riscului crescut de infectare în rândul clienților.

Ce spune Ludovic Orban despre redeschiderea parcurilor și restaurantelor

Prim-ministrul a vorbit luni seara, la Digi24, despre măsurile de relaxare ce vor fi luate din 15 mai, dar și ce activități rămân închise, după această dată. În primul rând, se vor ridica restricțiile din interiorul localităților.

””Nu o să vă pot da toate detaliile, deocamdată este cert că se vor elimina restricţiile în interiorul localităţilor. La ora actuală, cetăţenii pot să părăsească domiciliul pentru anumite activităţi, sunt câteva situaţii care permit deplasarea. Aceste restricţii în interiorul localităţilor, vor dispărea.”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că în momentul de față este în derulare o analiză la nivel guvernamental, împreună cu Institutul Național de Statistică, prin care să se stabilească ”riscului epidemiologic aferent fiecărei restricţii pe care urmează să o ridicăm şi a măsurilor de protecţie a persoanelor”. De asemenea, Orban a mai precizat că ridicarea restricțiilor se va face gradual.

Se redeschid parcurile, în anumite condiții

O altă măsură de relaxare luată în calcul de guvern este cea a redeschiderii parcurilor, chiar dacă aceste spații nu au fost închise, inițial, prin ordonanțe militare, ci prin decizii ale consiliilor locale. Doar că și aici vor exista anumite reguli pe care românii vor trebui să le respecte.

”În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Există o excepţie, locurile de joacă pentru copii unde există un risc epidemiologic mai mare. Şi când se vor deschide parcurile şi când se va relua circulaţia, va rămâne acea restricţie privind numărul de persoane – grupuri de 3 persoane”, a declarat premierul.

Ce spune Ludovic Orban despre redeschiderea parcurilor și restaurantelor
Ce spune Ludovic Orban despre redeschiderea parcurilor și restaurantelor
Foto: Mediafax.ro

Hotelurile vor funcționa și ele în regim normal. În schimb restaurantele vor rămâne închise, deocamdată.

”În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poţi să porţi mască, nu se poate face izolarea între cetăţeni. Se ştie că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tuşim, particulele pot circula la distanţe mari, mai ales unde este aer condiţionat.”, a mai precizat Orban.

În final, premierul a recomandat românilor să nu lase garda jos, chiar dacă este vorba de relaxare, să fie precauți și să respecte o conduită responsabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe