UE, într-o nouă fază post-urgență a pandemiei de Covid-19. OMS trage un semnal de alarmă

Elena Avramescu 28.04.2022, 07:01
UE, într-o nouă fază post-urgență a pandemiei de Covid-19. OMS trage un semnal de alarmă

Comisia Europeană urmează să afirme că UE a intrat într-o nouă fază post-urgență a pandemiei în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei pe bază de mostre, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters.

OMS insistă se se mențină supravegherea infecțiilor cu coronavirus

Schimbarea vine pe fondul unei scăderi treptate a cazurilor și a unei scăderi a numărului de decese legate de COVID-19, datorită răspândirii variantei mai puțin virulente Omicron și imunizării a peste 70% din populația UE, în timp ce jumătate din populație a primit și o doză de rapel.

„Această comunicare propune o abordare pentru gestionarea pandemiei în lunile următoare, trecând de la un mod de urgență la un mod mai durabil”, se arată în proiectul de document al UE.

Comisia nu a avut niciun comentariu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este responsabilă cu declararea unei pandemii și a sfârșitului acesteia, o mișcare care are implicații juridice vaste pentru o mare varietate de sectoare, inclusiv asigurători și producătorii de vaccinuri. Agenția ONU a spus că pandemia nu s-a încheiat.

Documentul UE nu este obligatoriu și vine cu avertismente clare conform cărora „COVID-19 este aici pentru a rămâne”, probabil odată cu apariția de noi variante și, prin urmare, „vigilența și pregătirea rămân esențiale”.

Proiectul de document, pregătit de comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și care urmează să fie adoptat miercuri, avertizează că sunt posibile noi creșteri și recomandă guvernelor UE să țină garda și să fie gata să revină la măsurile de urgență, dacă este necesar. Cu toate acestea, recunoaște, de asemenea, că a început o nouă fază și că este necesară o nouă abordare pentru monitorizarea pandemiei.

Asta înseamnă că testarea în masă, prin care persoanele cu simptome și contactele lor trebuie să fie supuse unui test, au fost deja renunțate în unele state ale UE, în contrast puternic cu politicile aplicate în prezent în China, unde orașele mari sunt supuse blocării și testelor în masă regulate după detectarea puținelor cazuri.

Medicii de familie au cumparat zeci de teste Covid din banii lor
Test Covid

Comisia recunoaște această schimbare, observând că mai puține teste ar putea îngreuna interpretarea datelor epidemiologice. Acest lucru este în conformitate cu avertismentele șefei OMS, generalul Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat marți țările să mențină supravegherea infecțiilor cu coronavirus, spunând că lumea este „oarbă” la modul în care virusul se răspândește din cauza scăderii ratelor de testare.

Pentru a aborda această situație, Bruxelles încurajează introducerea unor modalități mai sofisticate de detectare a focarelor.

„Testurile de diagnosticare direcționate ar trebui puse în aplicare”, se spune în proiectul de document, menționând că noi strategii de testare ar trebui concepute pentru a se asigura că oferă în continuare indicații utile cu privire la tendințele epidemiologice.

În acest scop, ar trebui identificate grupurile prioritare pentru testare, inclusiv cele apropiate de focare, persoanele cu risc de a dezvolta COVID-19 sever și personalul medical și alții care sunt în contact regulat cu populațiile vulnerabile. Supravegherea virusului ar trebui, de asemenea, adaptată, cu un accent sporit pe secvențierea genomică pentru a identifica posibile noi variante și mai puțină atenție asupra raportării în masă a cazurilor.

„Obiectivul supravegherii nu ar trebui să se mai bazeze pe identificarea și raportarea tuturor cazurilor, ci mai degrabă pe obținerea de estimări fiabile ale intensității transmiterii comunitare, ale impactului bolii severe și asupra eficacității vaccinului”, se arată în document.

Acesta sugerează stabilirea unui sistem de supraveghere similar cu cel utilizat pentru monitorizarea gripei sezoniere, în care un număr limitat de furnizori de asistență medicală selectați colectează și împărtășesc date relevante.

Vaccinurile continuă să rămână esențiale în lupta împotriva COVID-19, se arată în document, recomandând statelor să ia în considerare strategii pentru a stimula vaccinarea în rândul copiilor cu vârsta de cinci ani și peste înainte de începerea anului școlar viitor.

Comisia avertizează că imunizările sunt sub 15% în rândul copiilor între 5 și 9 ani, cea mai mică grupă de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa. Acest lucru se compară cu peste 70% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, se arată în document.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...