Beijingul continuă testarea în masă a COVID-19, în timp ce Shanghai rămâne închis

Elena Avramescu 27.04.2022, 09:05
Beijingul continuă testarea în masă a COVID-19, în timp ce Shanghai rămâne închis

Cea de-a doua rundă de testare pentru COVID-19 în cel mai mare district din Beijing a început miercuri. Campania de săptămâna aceasta de a verificat majoritatea celor 22 de milioane de locuitori ai capitalei chineze de până acum, detectând mai puțin de trei duzini de noi infecții pe zi, relatează Reuters.

A început a doua rundă de testare pentru COVID-19 în Beijing

Locuitorii Beijingului s-au grăbit să se aprovizioneze cu alimente și alte provizii, în timp ce orașul se întreabă pentru a opri un focar în curs de dezvoltare și a evita o blocare la nivel de oraș precum cea care a paralizat Shanghaiul în ultima lună. Autoritățile din capitală s-au concentrat până acum pe testarea timpurie în masă, în timp ce Shanghai a așteptat aproximativ o lună înainte de a lansa o campanie de screening la nivelul întregului oraș.

La Beijing, Shi Wei, în vârstă de 53 de ani, un pensionar, a spus că este încurajat de numărul redus de cazuri din oraș, dar este nervos.

„În ultimele două zile de fiecare dată când merg la supermarket sunt mulți oameni, așa că mă întorc și plec, deoarece mă simt ușor nesigur. Pot înțelege panica, având în vedere ce s-a întâmplat în Shanghai”, a spus el.

Beijingul a analizat luni cei peste 3,5 milioane de locuitori ai districtului său Chaoyang, toți urmând să facă noi teste miercuri. Marți, 16 milioane din alte districte au fost, de asemenea, verificate și vor fi re-testate joi.

Nu a fost clar ce procent din aceste teste au condus la detectarea celor 31 de noi cazuri de COVID la Beijing, marți, în comparație cu cele 33 din ziua precedentă. Până în prezent, nu au fost înregistrate decese.

A inceput a doua runda de testare pentru COVID-19 in Beijing
COVID-19 in Beijing

Luni, rezultatele din 526.457 de mostre de la Chaoyang disponibile la momentul respectiv au fost negative. Oficialii nu au publicat încă toate rezultatele testului de luni.

Între timp, Shanghai a raportat 48 de noi decese pe 26 aprilie, în scădere față de 52 cu o zi înainte. Asta duce numărul oficial de morți la 238, toate raportate începând cu 17 aprilie, deși mulți rezidenți au spus că rude sau prieteni au murit după ce au infectat COVID încă din martie, aruncând îndoieli asupra statisticilor.

Noile cazuri de coronavirus asimptomatice locale din oraș au scăzut la 11.956 de la 15.319 cu o zi înainte, infecțiile simptomatice scăzând la 1.606 de la 1.661. Cazurile din afara zonelor de carantină au scăzut la 171 de la 217. Alte orașe care au fost închise au început să reducă restricțiile odată ce astfel de cazuri au ajuns la zero.

Izolarea prelungită a Shanghaiului a alimentat frustrarea în legătură cu veniturile pierdute, separarea familiei și condițiile de carantină, precum și accesul la servicii de sănătate și alimente. Pentru mulți, testele obișnuite prezintă singura șansă de a-și deschide ușile din față.

Focarul a provocat daune economice grave celui mai populat oraș din China. Economia Shanghai a crescut cu 3,1% în primul trimestru față de un an înainte, semnificativ mai puțin decât creșterea de 4,8% la nivel național și mai puțin de jumătate din creșterea de 8,1% observată pentru întregul an 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...