UE ar putea plăti Ungaria pentru a renunța la petrolul rusesc. Noul plan al blocului comunitar

Beatrice Dumitru 10.05.2022, 22:36
UE ar putea plăti Ungaria pentru a renunța la petrolul rusesc. Noul plan al blocului comunitar

Uniunea Europeană a prospus al șaselea panchet de sancțuni împotriva Rusiei care include, printre altele, și embargoul pe petrolul de la Moscova, însă nu toate țările membre susțin măsurile. Este cazul Ungariei, iar Viktor Orban a blocat planul de sancțiuni de când a fost propus, pe 4 mai, argumentând că încetarea importurilor ar fi ca și cum ar arunca o „bombă nucleară” asupra economiei Ungariei. Acum, UE caută soluții și încearcă să convingă Budapesta.

Cum vrea UE să convingă Ungaria

Interzicerea importurilor de petrol din Rusia pe piața europeană este considerată vitală pentru limitarea unei surse profitabile de venituri care îl ajută pe Vladimir Putin să-și finanțeze războiul din Ucraina. Sprijinul Ungariei pentru planul de blocare a tuturor importurilor UE de țiței și combustibili rafinați din Rusia este esențial pentru menținerea unității blocului comunitar în fața acțiunilor liderului de la Kremlin.

Deoarece Ungaria se opune sancțiunilor, oficialii UE iau în considerare să ofere compensații financiare Budapestei, în încercarea de a-l convinge pe premierul Viktor Orban să accepte embargoul propus de blocul comunitar asupra petrolului rusesc. Potrivit a trei oficiali UE, banii ar putea fi direcționați către Ungaria, ca parte a noii strategii energetice a Uniunii Europene, care urmează să fie stabilită săptămâna viitoare, pentru a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili ruși, informează Politico.

UE ar putea plăti Ungaria pentru a renunța la petrolul rusesc. Noul plan al blocului comunitar
Viktor Orban se opune sancțiunilor împotriva Rusiei.

Emmanuel Macron a discutat cu Viktor Orban

Cel mai recent plan de sancțiuni al UE prevedea acordarea Ungariei și Slovaciei fără ieșire la mare, care depind în mare măsură de petrolul rusesc, un răgaz până la sfârșitul anului 2024 pentru a respecta interdicția asupra petrolului. Este cu doi ani mai mult decât restul țărilor membre. Republica Cehă ar avea până la sfârșitul lunii iunie 2024.

Dar Ungaria a susținut că are nevoie de și mai mult timp pentru a-și reduce dependența de petrolul rusesc. Oficialii au spus că, pentru a evita extinderea termenului, ar putea pune pe masă o formă de compensare financiară.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a mers, luni, la Budapesta pentru a discuta cu premierul ungar, însă cei doi nu au ajuns la niciun acord. În aceste condiții, oficialii UE și diplomații încearcă să ajungă la un compromis cu Ungaria. În această dimineață, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit cu Viktor Orban pentru a „finaliza, într-un spirit de solidaritate, garanțiile necesare pentru condițiile de aprovizionare cu petrol”, potrivit unui oficial de la Elysee.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...