Viktor Orban, decizie de ultimă oră după ce a aflat despre noul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei

Elena Avramescu 06.05.2022, 10:15
Viktor Orban, decizie de ultimă oră după ce a aflat despre noul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei

Alianţa Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat, ce se află la guvernare în Ungaria, a făcut un apel în cursul zilei de joi la parlamentarii şi europarlamentarii de stânga ai Ungariei pentru a „spune un nu decisiv” noului pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei. Astfel că Viktor Orban cheamă toate partidele din Ungaria „să reprezinte interesele maghiare, în loc să susțină Bruxelles-ul”.

Viktor Orban, întâlnire de urgență cu parlamentarii şi europarlamentarii de stânga ai Ungariei

Într-un mesaj video difuzat joi, Istvan Hollik, directorul de comunicare al Fidesz, a ținut să menționeze că embargoul european propus asupra importurilor de hidrocarburi ruse ar însemna practic un salt instantaneu al preţurilor la combustibil. În plus, stânga ungară „a susţinut mai mult Bruxellesul decât pe unguri în multe dintre disputele internaţionale din ultimii ani”, a notat Hollik.

„Le cerem să nu facă astfel şi de această dată.Iată șansa ca stânga să reprezinte interesele maghiare în loc să susțină Bruxelles-ul!”, a adăugat Fidesz, notând faptul că „politicile de partid nu trebuie să fie mai presus de interesele naţionale ale Ungariei”.

Premierul Viktor Orban a convocat joi o reuniune de urgență a liderilor din industrie, a membrilor cabinetului, dar și a consilierilor de top cu scopul de a discuta despre securitatea energetică a Ungariei, ținând cont de propunerea Comisiei Europene de a introduce treptat un embargo asupra petrolului rusesc.

Orban este de părere că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, așa că Ungaria este pregătită să negocieze dacă va vedea o nouă propunere care să răspundă intereselor ungare.

Viktor Orban a plafonat pretul la alimentele de baza
Viktor Orban

În cursul zilei de miercuri, executivul Uniunii Europene a propus cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, însă mai multe țări îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol rusesc au reușit să blocheze acordul. Astfel că noile măsuri, anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au pe listă sancțiuni împotriva celei mai importante bănci rusești și interzicerea difuzării programelor rusești în Europa, precum și embargoul asupra țițeiului în termen de cel mult șase luni.

UE trebuie să găsească alternative în condițiile în care prețurile la energie au crescut brusc, din cauză că importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde de livrările de gaze ale Moscovei. Se pare că acest embargou nu ar lăsa suficient timp pentru adaptare, cu toate că diplomații au declarat că Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la sfârșitul anului 2023.

Cu toate acestea, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria ar putea fi de acord cu măsurile numai în cazul în care importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...