UDMR încearcă din nou să obțină autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul de lege care a ajuns în Parlament

Stan Filon 17.06.2021, 19:11
UDMR încearcă din nou să obțină autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul de lege care a ajuns în Parlament

UDMR nu renunță și încearcă din nou să obțină autonomia Ținutului Secuiesc, mai ale acum, când Uniunea este din nou la guvernare! Ultima tentativă de obținere a autonomiei Ținutului Secuiesc a avut loc în luna mai, când un proiect asemănător cu acesta a fost adoptat tacit de Camera Deputaților.

UDMR încearcă din nou să obțină autonomia Ținutului Secuiesc

UDMR readuce pe tapet autonomia Ținutului Secuiesc. Anunțul a fost făcut de Zoltan Zakarias, politician al EMSZ. Potrivit acestuia, scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale. Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) urmează să prezinte din nou legislativului de la Bucureşti proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, a comunicat József Kulcsár-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM.

În ceea ce privește noua lege, Zoltan Zakarias, politician al EMSZ, a subliniat faptul că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil ”după septembrie”.

UDMR incearca din nou sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc
UDMR incearca din nou sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc

Kelemen Hunor a recunoscut că cuvântul ”autonomie” îi enervează pe români

În același timp, el mai adăugat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale, iar partidele politice vor trebui să elaboreze proiectul în cursul verii, împreună cu organizaţiile civile. Aproape de fiecare dată când în Parlamentl României au ajuns astfel de inițiative, ele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român, informează Rador.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a recunoscut că cuvântul ”autonomie” îi enervează pe români, așa că trebuie făcută o analiză care să arate unde a greșit minoritatea maghiară utilizând acest termen.

Kelemen Hunor spunea că el preferă să discute despre subsidiariatate și despre o reformă a statului, însă întrebat dacă documentul semnat de UDMR în 2018 împreună cu PPMT și PCM (partide radicale) mai este valabil și azi, acesta a recunoscut. Președintele UDMR a recunoscut că ”nimeni nu a retras semnătura”, însă a realizat că ”nu poți face ceva împotriva majorității”. În documentul semnat de cele trei partide obiectivul politic major este obținerea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...