Ucraina sare în ajutorul Turciei, lovită de cutremurul devastator: „Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”

Elena Avramescu 06.02.2023, 13:10
Ucraina sare în ajutorul Turciei, lovită de cutremurul devastator: „Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a stat deoparte la auzul veștii conform căreia Turcia a fost lovită de un cutremur catastrofal. Acesta a declarat că ţara sa este pregătită să ofere asistenţă poporului turc, în pofida faptului că țara sa se află în plin război în urma invaziei declanşate acum aproape un an împotriva sa de către Rusia.

Zelenski anunță ajutor pentru Turcia

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia. Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a scris Zelenski pe Twitter.

Momentan, bilanţul puternicului cutremur care a lovit sud-estul Turciei în cursul nopţii de duminică spre luni este în creștere, fiind vorba despre 284 de morţi şi cel puţin 2.320 de răniţi, conform datelor actualizate luni dimineaţă de către vicepreşedintele turc Fuat Oktay, citat de AFP.

Încă de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina de către Rusia cu aproape un an în urmă, Turcia a menţinut relaţii de cooperare atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, mai ales că i-a furnizat drone şi a mediat acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. În plus, Ankara şi-a propus medierea în conflictul armat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

România ajută Turcia prin trimiterea unei echipe RO-USAR

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii. Astfel că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.

„În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Executivul într-un comunicat.

Așadar, Guvernul României a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU.

„Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, mai găsim notat în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...