Studenții români blocați în Turcia fac apel pentru a reveni în țară. Aceștia se aflau cazați la un hotel din regiunea Maras în momentul producerii cutremurului

Elena Avramescu 06.02.2023, 11:25
Studenții români blocați în Turcia fac apel pentru a reveni în țară. Aceștia se aflau cazați la un hotel din regiunea Maras în momentul producerii cutremurului

În decursul acestei dimineți, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost contactat pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din regiunea Maras, Turcia. Aceștia au solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

10 cetățeni români au solicitat sprijin pentru repatriere

UPDATE 11:25. Prim-ministrului Nicolae Ciucă a decis ca toți cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia să fie repatriați în cursul zilei de astăzi. Astfel că aceștia vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.

Știre inițială

„Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță”, găsim notat în comunicat MAE.

După ce a fost făcut apelul, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara a fost trmisă la fața locului, cu două autovehicule, pentru a putea prelua în siguranță cetățenii români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Potrivit MAE, momentan nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați.

„Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune. MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”, potrivit sursei citate.

Cutremur de proportii în Turcia
Cutremur în Turcia

Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye şi Sanliurfa. În urma seismului, guvernul Turciei a solicitat ajutor internațional. Noile cifre indică cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

„Din datele pe care le avem este vorba despre un grup de 10 cetățeni români, 9 studenți și 1 profesor care au solicitat sprijin pentru repatriere. S-a confirmat că cetățenii români sunt în siguranță. O echipă consulară mobilă de la Ankara se deplasează pentru preluarea acestora. Până la acest moment nu au fost înregistrate alte solicitări privind cetățeni români afectați.”, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip, pentru Digi24.

România trimite o echipă specializată în sprijin

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii. Astfel că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.

„În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Executivul într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...