Un cutremur extrem de puternic a zguduit Turcia în această dimineață, producând o serie de pagube. Astfel că seismul care a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a înregistrat magnitudinea 7,8 a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
UPDATE 21 februarie, ora 11:33. Un nou bilanț al victimelor a fost publicat recent, astfel că șase persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 6,4 produs luni seară, în provincia Hatay, din sudul Turciei, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD).
Noul seism s-a petrecut la doar două săptămâni după cutremurul devastator care a ucis peste 41.000 de persoane în această ţară. AFAD a ținut să mai precizeze că după seismul de luni, circa 300 de persoane au fost spitalizate, dintre care 18 în stare gravă.
Seismul este considerat o replică a primului și s-a produs la ora locală 20:04 (17:04 GMT), la 14 zile după primul cutremur şi a fost urmat de 90 de replici, dintre care una cu magnitudinea 5,8.
În plus, minim 150 de persoane au fost rănite în regiunea oraşului Alep, din nord-vestul Siriei, au anunţat Căştile Albe, salvatori care operează în zonele rebele din Siria.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]UPDATE 21 februarie, ora 06:43. Trei persoane au decedat iar alte 213 sunt rănite în urma cutremurelor de luni seară din provincia turcă Hatay, potrivit ministrul turc de interne, Suleyman Soylu. Bilanţul a fost transmis după ce echipele mai multor instituţii turce au fost trimise în teren pentru a evalua pagubele şi victimele noilor seisme. Momentan, echipele de recuperare a supravieţuitorilor de sub dărâmături lucrează în trei locuri separate.
UPDATE 20 februarie, ora 20:30. Un nou seism s-a înregistrat Turcia, având de magnitudinea de 6,4 pe Richter. AFP a anunțat că noul cutremur a lovit sudul țării, iar mai multe clădiri au fost afectate, însă nu sunt date legate de noi victime.
Autoritățile turce au emis o avertizare de tsunami, după cutremurul de 6,4 pe Richter, pentru cetăţenii din provincia Hatay, care locuiesc în apropierea coastei Mării Mediterane, pentru a nu se apropia de ţărm. Această precauţie a fost luată în cazul în care ar exista posibilitatea ca nivelul mării să crească cu 50 de centimetri ca urmare a seismelor de luni seară, informează agenţia de presă turcă Anadolu.
VIDEO — People panic as magnitude 5.8 earthquake centered in Hatay’s Defne district shakes the area, 2 weeks after 2 major quakes in southeast Türkiyehttps://t.co/naKoD1td9Z pic.twitter.com/nSk06nLRtD
— DAILY SABAH (@DailySabah) February 20, 2023
UPDATE 20 februarie, ora 07:40. Alianţa Nord-Atlantică a promis că va trimite în Turcia în jur de 1.000 de containere pentru amenajarea de locuinţe temporare pentru minim 4.000 de persoane rămase fără locuinţe în urma cutremurelor devastatoardin urmă cu două săptămâni, a notat dpa.
În acest sens, o primă navă comercială ce are bord 600 de containere a părăsit portul italian Taranto duminică seara, a anunţat NATO într-un comunicat, iar toate aceste containerele sunt aşteptate să sosească în oraşul de coastă turcesc Iskenderun, în provincia Hatay, săptămâna viitoare, potrivit comunicatului.
Însă asta nu este tot, deoarece NATO coordonează, de asemenea, un transport aerian pentru a facilita transportul de corturi din Pakistan în Turcia. Mai mult, Stoltenberg a declarat joi că zeci de mii de corturi urmează să fie trimise în Turcia în săptămânile următoare.
UPDATE 20 februarie, ora 07:03. Un nou bilanț al victimelor a fost publicat recent, astfel că seismele devastatoare din Turcia şi Siria au depășit 47.000 de morţi, dintre care cel puţin 41.020 pe teritoriul Turciei, iar în Siria bilanţul este de cel puţin 5.900 de morţi, potrivit News.ro.
UPDATE 17 februarie, ora 11:31. Încă trei persoane, printre care și un adolescent de 14 ani, au fost salvate de sub dărâmături în oraşul Antakya, în sudul Turciei, la mai bine de260 de ore după cutremurul care a devastat regiunea, au informat vineri autorităţile turce şi mass-media, notează AFP.
Ministrul Fahrettin Koca a ținut să precizeze că cei doi au fost transportaţi imediat la spital.
„Fratele nostru Mustafa şi-a amintit numărul de telefon al unei rude pe care a putut să o contacteze”, a spus ministrul în timp ce prezenta o scurtă înregistrare video.
UPDATE 16 februarie, ora 23:50. Un nou cutremur a fost raportat în Turcia, joi, 16 februarie. Zona în care acesta a fost înregistrat este Antakya și a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Seismul a fost resimțit atât în Siria cât și în Liban.
UPDATE 16 februarie, ora 06:14. Miercuri seara, prima echipă RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal specializat în căutare-salvare, alături de echipa canină dislocată la data de 6 februarie în Turcia au revenit în România, unde au fost întâmpinaţi de premierul Nicolae Ciucă la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
„Mulțumim că ați arătat compansiunea, solidaritatea și empatia față de poporul turc, greu încercat de această tragedie, modul în care ați acționat, în care ați reușit să salvați viețile a 4 cetățeni turci, reprezintă acel gest prin care, în situații disperate ați reușit să dați speranțe unor oameni deznădăjduiți că pot fi salvați.
Faptul acesta se datorează dumneavoastră care, prin curaj și eforturi ați făcut cinste României și ați dat dovadă de maximă seriozitate și responsabilitate. Bine ați venit acasă! Meritați să va odihiți după cele 10 zile în care ați salvat vieți”, a declarat premierul Ciucă.
UPDATE 15 februarie, ora 12:40. Alte noi convoaie cu ajutoare umanitare ale ONU au intrat în nord-vestul Siriei, regiune devastată de cutremurele din 6 februarie, după ce au fost deschise şi alte puncte de trecere a frontierei.
În plus, o delegaţie ONU a ajuns în nord-vestul Siriei pentru a evalua daunele în urma cutremurelor devastatoare. Delegaţia are drept principală sarcină obţinerea unei imagini de ansamblu a situaţiei pentru instituirea unui mecanism de ajutor suplimentar al ONU pentru Siria.
Ajutorul internaţional a ajuns destul de greu în Siria, ţară afectată de un război civil de mai bine de un deceniu. O mare parte din zona afectată de cutremure este controlată de grupuri rebele care se opun regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Bilanțul victimelor în urma cutremurului de luni, 6 februarie, din Turcia și Siria se ridică la peste 41.000 de morți, potrivit cifrelor anunțate de autorități, potrivit Reuters.
UPDATE 14 februarie, ora 07:14. Minim 1.362 de copii au fost separați de părinți în Turcia, după cutremurul devastator de săptămâna trecută.
Numai 369 de copii au putut să fie reuniți cu familiile lor, a spus ministrul turc al Familiei și Serviciilor Sociale, Derya Yanik, în timp ce alți 792 sunt în spitale și 201 de copii sunt în instituții afiliate ministerului. În plus, 291 dintre copii rămân neidentificați, iar autoritățile încearcă să-și dea seama cine sunt cas să îi poată reuni cu orice membru al familiei care este încă în viață.
UPDATE 14 februarie, ora 06:21. 19.300 de victime ale cutremurului sunt sub tratament în spitale din Turcia, potrivit Ministerului Sănătății din Turcia, relatează CNN.
În plus, 3.636 de persoane se află în unitățile de terapie intensivă, iar 8.851 de pacienți au avut nevoie de operații, a informat ministerul luni.
UPDATE 13 februarie, ora 13:12. România sare din nou în ajutorarea Turciei greu încercate de cutremurul devastator. Al doilea tren al CFR Marfă care transportă ajutoare pentru Republica Turcia a plecat în cursul zilei de astăzi din Gara Bucureşti Vest, conform Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
„Cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA, alte produse de cazarmament din stocurile ‘Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)’ ale RescEU vor ajunge în Republica Turcia”, găsim notat într-un comunicat al IGSU.
În același timp, primul tren marfar plecat în data de 11 februarie din Bucureşti a ajuns noaptea trecută în Turcia.
UPDATE 13 februarie, ora 12:06. Numărul morților în Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 36.217. Sunt 31.643 de persoane decedate în Turcia, conform Centrului turc de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM și 4.574 de persoane decedate în Siria.
UPDATE 13 februarie, ora 11:00. O femeie care a fost prinsă sub dărâmături timp de 175 de ore în provincia Hatay din Turcia a fost salvată luni, la o săptămână după cutremurul puternic. Imaginile difuzate de municipalitatea din Istanbul au arătat că femeia a fost ridicată pe o targă de sub dărâmături în lumina zilei.
Echipa de salvare a inclus personal de la departamentul de pompieri din Istanbul și mineri turci, care se numără printre miile de lucrători care ajută la eforturile de căutare și salvare.
Încă se încearcă să se salveze victimele care ar putea fi în viață sub dărâmături, deși agențiile de ajutor și autoritățile au avertizat că șansele de a găsi supraviețuitori devin din ce în ce mai mici.
UPDATE 13 februarie, ora 10:04. În această dimineață, China a anunţat că luni trimite noi ajutoare în zonele afectate de cutremur şi că îşi retrage echipele de căutare-salvare din Siria.
Autorităţile de la Beijing au trimis luni a doua rundă de ajutoare în nord-vestul Siriei după ce le-au cerut echipelor de salvare care nu au plecat în zonele calamitate să se retragă, potrivit Sky News. Mai precis, asociaţia chineză pentru prevenirea dezastrelor le-a cerut salvatorilor să îşi suspende toate călătoriile din cauza problemelor de securitate şi a vremii nefavorabile.
Tot astăzi, Societatea de Cruce Roşie din China a trimis noi provizii în Siria, inclusiv corturi din bumbac, truse pentru familii, jachete şi materiale medicale.
UPDATE 13 februarie, ora 07:3o. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a cerut duminică Consiliului de Securitate al ONU să aprobe două puncte de acces suplimentare pentru a furniza ajutor părților din Siria afectate de cutremurul mortal de săptămâna trecută.
„Oamenii din zonele afectate contează pe noi. Ei fac apel la umanitatea noastră comună pentru a ajuta în momentul lor de nevoie. Nu îi putem dezamăgi, trebuie să votăm imediat o rezoluție care să țină seama de apelul ONU pentru autorizarea unor puncte de trecere suplimentare a frontierei pentru furnizarea de asistență umanitară. Avem puterea de a acționa. Este timpul să ne mișcăm cu urgență și cu scop”, a spus Thomas-Greenfield într-un comunicat.
Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgență a vorbit duminică despre necesitatea deschiderii mai multor puncte de acces pentru a primi ajutor mai rapid, iar șeful grupului de voluntari Căștile Albe a cerut ONU să acționeze în afara Consiliului de Securitate pentru a deschide trei puncte de trecere pentru ajutor de urgență.
UPDATE 13 februarie, ora 07:01. Un convoi de 10 camioane de ajutor ale Națiunilor Unite a intrat duminică în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere al frontierei turcești Bab Al-Hawa, a declarat purtătorul de cuvânt al UNOCHA, Madevi Sun-Suon. Camioanele de la Organizația Internațională pentru Migranți (IOM) a ONU transportau kituri complete de adăpost.
Livrarea de provizii urgente în zonele afectate de cutremur din nordul Siriei, din care o mare parte sunt deținute de rebeli, a fost complicată de războiul civil de lungă durată al țării.
Duminică, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență, Martin Griffiths, a scris pe Twitter de la granița dintre Turcia și Siria, spunând că oamenii din nord-vestul Siriei „se simt pe bună dreptate abandonați”.
„Până acum am eșuat oamenii din nord-vestul Siriei”, a spus Martin Griffiths.
UPDATE 13 februarie, ora 06:27. Bilanțul cutremurului de 7,8 grade depășesete 34.000 de morți. Mai precis, sunt 34. 179 de persoane decedate, dintre care 29.605 doar în Turcia, și 4.574 în Siria.
UPDATE 13 februarie, ora 06:14. Qatarul a anunțat că va trimite în Turcia şi Siria 10.000 de containere modulare ce au fost folosite în timpul Cupei Mondiale pentru a găzdui persoane care şi-au pierdut locuinţele în cutremurul care a lovit cele două ţări luni, au indicat duminică responsabili qatarioţi, potrivit AFP.
„Ţinând cont de nevoile urgente din Turcia şi Siria, am luat decizia de a trimite în regiune bungalow-urile de şantier şi rulotele noastre, oferind astfel sprijin imediat şi foarte necesar populaţiei din Turcia şi Siriai”, au declarat pentru AFP aceşti responsabili sub protecţia anonimatului.
Este de așteptat ca primul transport să plece în cursul acestei zile spre Turcia, în timp ce următoarere livrări sunt aşteptate în zilele următoare.
În noimebrie și decembrie au fost folosite aceste containere modulare pentru a găzdui suporteri în cursul Cupei Mondiale la fotbal organizate în Qatar.
UPDATE 12 februarie, ora 18:15. Bilanțul victimelor seismului care a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, a urcat duminică la 33.179 de persoane decedate și 92 de mii rănite. 29.600 sunt în Turcia și 3.575 sunt în Siria.
„Șansele de supraviețuire pentru cei rămași blocați sub dărâmături scad de la oră la oră”, transmit autoritățile turce, în contextul în care au trecut de mult cele 72 de ore văzute drept fereastra de salvare de 72 de ore. Șansele de a mai fi găsiți supraviețuitori sunt tot mai mici.
„Până acum, am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei. Au tot dreptul să se simtă abandonați”, a transmis duminică, unul dintre reprezentanții ONU, făcând referire la faptul că ajutoarele internaționale au ajuns mai greu decât în Turcia.
Oficialul a avertizat că există riscul ca bilanțul final să fie dublu față de cel din prezent.
UPDATE 11 februarie, ora 22:15. În cursul acestei seri, România trimite către Turcia trenuri pline cu ajutoare pentru sinistrați. Comisia Europeană a trimis o solicitare țării noastre prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Turciei, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost.
„Primul tren include 1.200 de corturi, cele 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de feţe de pernă, 4.800 de aşternuturi şi alte materiale, urmând ca diferența până la 2.000 de corturi să plece cu trenul ce este încărcat acum, în spatele nostru.
Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU pentru că dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului rescEU, dar şi în operațiunea de încărcare din seara de ieri şi astăzi, trenul acesta poate că pleca după 2-3 zile şi nu acum.
Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul pentru că ne dăm seama că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid”, a declarat Raed Arafat, potrivit Antena 3 CNN.
În continuare, numărul persoanelor decedate este în continuă creștere, cifra depășind pragul de 25.000 de morți.
UPDATE 11 februarie, ora 15.50. Bilanț catastrofal după cutremurul de 7,8 grade. Peste 24.000 de morți, dintre care peste 20.000 doar în Turcia, și mai bine de 3.500 în Siria distrusă de 12 ani și de un război civil.
În Siria, organizația de voluntari Căștile Albe a anunțat încheierea operațiunilor sale de căutare și salvare a supraviețuitorilor în zonele controlate de rebeli, în timp ce Agenţia Federală Germană pentru Asistenţă Tehnică şi organizaţia de ajutor I.S.A.R Germania îşi suspendă operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, grav afectată de seismele de la începutul săptămânii.
Anunțul a venit după ce armata austriacă a anunțat, sâmbătă dimineața, că întrerupe căutările victimelor din provincia turcă Hatay, din cauza unor „riscuri de securitate”. Cele două organizații din Germania au spus că în ultimele ore, situaţia de securitate în provincia Hatay s-a înrăutăţit și consideră că acest lucru se întâmplă, printre altele, din cauza „lipsei de hrană şi alimentării dificile cu apă potabilă a zonei sinistrate”.
În aceste zile, din Turcia vin imaginile dezastrului după cel mai grav seism care a lovit țara în acest secol. Salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre dărâmături ,și mormane de beteon dar speranțele se risipesc la cinci zile de la primul cutremur.
UPDATE 10 februarie, ora 23:04. Turcia numără peste 20.000 de morți și 80.052 de răniți, anunță ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca. Acesta a mai spus că cetățenii salvați vor ajunge în provincii din afara regiunilor afectate de seism.
De asemenea, oficialul turc a mai precizat că fotografiile digitale ale celor a căror identitate nu este cunoscută sunt încărcate într-un program special conceput pentru identificarea victimelor.
În prezent, numărul morților a urcat la 23.726, conform autorităților. În Siria, au fost raportate 3.384 de decese, dar căutările nu s-au încheiat.
UPDATE 10 februarie, ora 12:52. Pakistanul a trimis un avion cargo care transportă 20 de tone metrice de bunuri de ajutor pentru victimele cutremurului din Turcia, în timp ce căutarea supraviețuitorilor continuă în toată țara.
„Tocmai am debarcat un avion de marfă care transporta mărfuri de ajutor de 20 de tone pentru victimele cutremurului din Turcia. Pakistanul a înființat un pod aerian, terestru și maritim pentru furnizarea de asistență de ajutor pentru frații și surorile noștri din Siria și Turcia”, a declarat premierul pakistanez vineri.
„Oamenii din Pakistan nu pot uita cum a venit Türkiye să ne ajute în momentul cutremurului din 2005 și al super inundațiilor din 2010. Conceptul islamic de fraternitate ne leagă într-o relație unică în care împărtășim durerea unul celuilalt”, a adăugat Sharif într-un tweet separat.
Pakistanul a trimis echipe de salvare și ajutor, precum și bunuri în Turcia în ziua cutremurului.
UPDATE 10 februarie, ora 12:29. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze vineri provinciile Adiyaman și Malatya pentru a inspecta zonele afectate de cutremurul de luni, a informat postul de stat turc TRT Haber. Provinciile sunt situate în sudul țării și la nord de Gaziantep, epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8.
Cel puțin 78.124 de persoane au fost rănite în ambele țări, potrivit autorităților.
UPDATE 10 februarie, ora 09:48. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat pe contul său de Twitter că este în drum spre Siria.
„Sunt în drum spre Siria, unde OMS sprijină asistenţa medicală esenţială în zonele afectate de recentul cutremur, bazându-ne pe munca noastră de lungă durată în ţară”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În plus, și secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, va vizita în weekend zonele afectate din Turcia şi Siria. Acesta va merge la Gaziantep, în sudul Turciei, şi la Alep, în nord-vestul Siriei, când se va întâlni şi cu autorităţile din capitala siriană, Damasc.
Convoiul va fi format din şase camioane transportând pături, saltele, corturi, echipamente de ajutor şi lămpi solare ar trebui să acopere nevoile a cel puţin 5.000 de persoane, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
UPDATE 10 februarie, ora 08:49. Deoarece numărul morților în Turcia și Siria a depășit 21.000, cutremurul a marcat o piatră de hotar sumbru, fiind în top 10 al celor mai mortale cutremure din ultimii 20 de ani.
O serie de factori au contribuit la a face acest cutremur atât de letal, unul dintre ele fiind momentul zilei în care a avut loc. Cutremurul care a lovit dimineața devreme, când majoritatea oamenilor se aflau în paturile lor când s-a întâmplat, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor lor.
În plus, condițiile precare ale anotimpului de iarnă au făcut ca ajungerea în zonele afectate să fie mai dificilă, iar eforturile de salvare și recuperare de pe ambele părți ale graniței au devenit semnificativ mai dificile odată ce echipele au sosit.
UPDATE 10 februarie, ora 06:33. Agenția turcă pentru managementul dezastrelor, AHAD, a declarat că a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure de luni, ceea ce a îngreunat cu mult eforturile de salvare ale echipajelor de urgență ce caută printre dărâmături și clădirile serios slăbite de seism, potrivit The Guardian.
UPDATE 10 februarie, ora 06:15. Bilanţul victimelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele care au afectat Turcia şi Siria a urcat la 20.451, notează Sky News. Dintre acestea, 17.134 de persoane au murit în Turcia, iar alte 3.317 în Siria. În plus, 66.132 de persoane au fost rănite numai în Turcia, a anunţat preşedintele Recep Erdogan.
UPDATE 9 februarie, ora 19:00. Autoritățile turce au dat publicității un nou bilanț al deceselor. Sunt 19.800 de victime omenești în acest moment
UPDATE 9 februarie, ora 14:48. Un convoi de ajutor al Națiunilor Unite a ajuns joi în nord-vestul Siriei, după ce a trecut prin Turcia, pentru prima dată de la cutremurul de luni.
Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA) a declarat că acest convoi, ce este format din șase camioane care transportau articole pentru adăpost și articole nealimentare (NFI), a traversat trecerea Bab Al Hawa – singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria.
„Operațiunea de ajutor transfrontalier a ONU a fost reluată astăzi. Suntem ușurați că putem ajunge la oamenii din nord-vestul Siriei în această perioadă grea. Sperăm că această operațiune va continua, deoarece reprezintă un colac de salvare umanitar”, a declarat Sanjana Quazi, șeful OCHA din Turcia.
În jur de 4,1 milioane de oameni depind deja de ajutorul umanitar în nord-vestul Siriei, controlat în mare parte de rebeli.
UPDATE 9 februarie, ora 13:54. Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaras, provincia din sudul Turciei, în apropiere de epicentrul cutremurului mortal de luni.
Mai precis, începând de joi dimineața, cel puțin 23.437 de persoane au fost evacuate pe calea aerului și 4.607 pe calea ferată și rutieră, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din Turcia, AFAD. Agenția a mai publicat și un aviz cu informații despre centrele de evacuare pentru toate persoanele cei doresc să părăsească provincia, adăugând că locurile de cazare și casele de oaspeți sunt coordonate de AFAD și oficialii provinciei.
UPDATE 9 februarie, ora 12:05. Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a crescut iar, astfel că numărul total este de 17.176, potrivit autorităților.
În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 14.014, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep din sud, iar numărul total de decese în Siria este de cel puțin 3.162.
UPDATE 9 februarie, ora 09:52. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita joi încă trei zone care au fost avariate de cutremurul devastator de luni din sudul Turciei, precum orașele din sudul Gaziantep, Osmaniye și Kilis, situate în apropierea graniței cu Siria, a informat postul de stat TRT Haber.
În cursul zilei de miercuri, Erdogan a vizitat un centru de ajutor de urgență înființat de agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia în apropierea epicentrului din districtul Pazarcik, dar și eforturile de ajutor în provinciile Adana, Hatay și Kahramanmaras.
UPDATE 9 februarie, ora 09:25. Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni este acum de cel puțin 16.035, conformautorităților.
În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 3.162, iar în Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).
În plus, agențiile de asistență au spus că acest bilanț ar putea să crească semnificativ, în special în Siria, pe măsură ce echipele de căutare și salvare caută printre dărâmăturile a mii de clădiri prăbușite.
UPDATE 9 februarie, ora 07:28. Numărul morților în urma cutremurului catastrofal din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 15.383, potrivit CNN.
În acest sens, bilanțul din Turcia a crescut cu peste 3.000 în câteva ore și este acum la 12.391, în timp ce numărul total de morți în Siria este de cel puțin 2.992, inclusiv 1.730 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „White Helmets”.
UPDATE 9 februarie, ora 06:11. Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a trecut de 12.000.
În plus, în zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, conform Căştilor Albe, iar în Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi.
UPDATE 8 februarie, ora 14:23. Un nou ajutor pentru Siria, oferit de China. Statul a decis să acorde ajutor umanitar de urgență în valoare de 30 de milioane de yuani (4,4 milioane de dolari), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Mao Ning, într-o conferință de presă, notează Reuters.
Acest ajutor va consta în bani, alimente și echipamente de prim ajutor. În plus, o echipă de salvare în caz de cutremur trimisă de China a sosit miercuri dimineață pe aeroportul Adana din Turcia, din care fac parte 82 de oameni, care au venit cu 20 de tone de echipamente, precum și patru câini de căutare și salvare. Echipa va coopera cu autoritățile locale, ambasada Chinei în Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte misiuni oficiale.
Ulterior s-a aflat că 52 de voluntari din provinciile Guangdong, Jiangsu, Jiangxi și Zhejiang, vor ajuta la intervențiile de salvare în zonele afectate de cutremur.
UPDATE 8 februarie, ora 13:44. Ultimele date care vin din Turcia și Siria arată că mai mult de 11.200 de oameni au murit în urma cutremurului, iar peste 35.000 de persoane au fost rănite.
Turcia a declarat că 8.574 de persoane au murit în țară, iar Siria estimează că numărul deceselor confirmate până acum este de 2.662.
UPDATE 8 februarie, ora 13:36. În urmă cu scurt timp, preşedintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia în memoria victimelor cutremurelor din această ţară. Acesta a fost întâmpinat de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.
„Aseară am aprobat pregătirile pentru o altă echipă care va pleca. Este formată din căutători şi salvatori, dar cuprinde şi componente medicale. Facem ceea ce putem”, i-a spus şeful statului ambasadorului Ozgur Kivanc Altan.
Ambasadorul turc a ținut să mulțumească pentru ajutorul primit din România.
„Deja salvaţi vieţi. Suntem în contact cu doctorul Arafat. Face o treabă minunată. Primim ajutor din partea tuturor românilor”, a spus ambasadorul Turciei în România.
„Să încercăm să facem ceea ce poate fi făcut şi să ne rugăm pentru nevoiaşi şi pentru familiile care au pierdut rude”, a fost replica dată de şeful statului român.
UPDATE 8 februarie, ora 13:10. Un nou cutremur s-a produs în Turcia, având magnitudinea de 4,5. Chiar dacă intensitatea a fost mică, oamenii s-au panicat și au început să fugă de lângă clădiri. Ce îngrijorează și mai mult este faptul că sunt multe clădiri fisurate sau grav avariate ce se pot prăbuși la orice replică.
UPDATE 8 februarie, ora 12:24. Autoritățile au anunțat un nou bilanț sumbru, astfel că numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a ajuns la cel puțin 9.638.
Mai precis, în Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 7.108, în timp ce 40.910 au fost răniți, potrivit președinției Turciei pentru dezastre și conducere, SAKOM, iar în Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost găsite fără suflare.
UPDATE 8 februarie, ora 10:32. Ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia şi Siria din partea guvernului taliban din Afganistan. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Kabul, notează Reuters.
UPDATE 8 februarie, ora 10:22. Numărul total al deceselor se apropie de 9.500 după ce Turcia a revizuit numărul morților în urma cutremurului, autoritățile spunând acum că sunt 6.957 de decese, iar în Siria au murit 2.470 de oameni, potrivit The Guardian.
UPDATE 8 februarie, ora 10:04. Noul bilanț al deceselor înregistrate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a trecut de 8.700, potrivit CNN.
UPDATE 8 februarie, ora 08:59. Ajutorul dat de statul român în Turcia nu se oprește. În cursul serii de ieri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă, a aprobat să fie suplimentată acordarea de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Guvernul a ținut să mai menționeze că alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti, precum și personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.
UPDATE 8 februarie, ora 08:51. Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria este din nou în creștere și a ajuns la 8.424, potrivit CNN.
Astfel că în Siria au fost confirmate 2.530 de decese atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli, iar 4.654 de oameni sunt răniți. În schimb, în Turcia, minim 5.894 de persoane au murit iar alte 34.810 au fost rănite, a declarat marți vicepreședintele turc Fuat Oktay.
UPDATE 8 februarie, ora 07:21. Emiratele Arabe Unite (EAU) sar în ajutorul Turciei și Siriei. Au promis 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria. În plus, Arabia Saudită a promis înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.
Înafară de acestea, Ministerul Apărării din EAU a anunţat că va trimite şapte avioane cu ajutoare în cele două ţări, iar trei dintre acestea deja au ajuns deja în Turcia, două sunt destinate Siriei. Un prim zbor, care transporta zece tone de ajutor alimentar, a aterizat marţi pe aeroportul din Damasc, potrivit agenţiei de ştiri SANA.
UPDATE 8 februarie, ora 06:14. Numărul morţilor în urma cutremurelor din Turcia şi Siria a depăşit 8.100, potrivit dpa. În plus, vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, în timp ce 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.
Dintre acestea, 2270 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria, conform datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets.
UPDATE 7 februarie, ora 23:44. Un nou cutremur a avut loc în Turcia, marți seara! Sesismul a avut loc la ora 20:10 (ora locală a României) și s-a produs în centrul Turciei. Noul seism a avut magnitudinea 4.9 pe scara Richter!
UPDATE 7 februarie, ora 22:05. Ultimele date care vin din Turcia și Siria arată că peste 7.000 de oameni au murit în urma cutremurelor devastatoare. Peste 35.000 de persoane au fost rănite.
UPDATE 7 februarie, ora 20:40. Bilanțul victimelor făcute de seismul care a zguduit Turcia și Siria a depășit 6.000 de victime. Căutările de supraviețuitori continuă, peste 8.000 de persoane fiind salvate de sub dărâmături.
UPDATE 7 februarie, ora 14:51. Bilanțul victimelor a crescut iar, astfel că a trecut de 5000 de morți.
UPDATE 7 februarie, ora 14:08. În urmă cu câteva minute, Turcia a declarat stare de urgență. În plus, Turcia a făcut un apel oficial pentru asistență internațională în privința cutremurului, potrivit CNN. Starea de urgenţă va fi în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii.
„Este vorba despre coordonare internă, accesul la resurse, mobilizare de resurse, inclusiv în zona internațională. În acest moment, instituția care se ocupă de situațiile de urgență coordonează Turcia”, a explicat Ambasadorul României la Ankara -cu privire la ce prevede starea de urgență.
„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat Erdogan, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.
UPDATE 7 februarie, ora 12:21. Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vine cu informații adiționale, spunând că în jur de 23 de milioane de oameni ar putea fi expuși în Turcia și Siria în urma cutremurului și a replicilor acestuia care au distrus mii de clădiri.
În acest sens, OMS trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, iar în scurt timp va activa o rețea de echipe medicale de urgență.
„Acum este o cursă contra cronometru. Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
UPDATE 7 februarie, ora 11:05. Un nou cutremur a lovit din nou Turcia. Noul seism cu magnitudinea de 5,7 a lovit estul Turciei marți, la o adâncime de 46 km (28,58 mile), a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC).
Seismologii au anunțat încă de ieri că se așteaptă la mai multe replici după cele două cutremure majore de ieri. Deși mai puțin puternice decât evenimentul inițial, ele reprezintă un risc pentru salvatori și ar putea provoca prăbușiri suplimentare printre clădirile deja slăbite de cutremurele de ieri.
UPDATE 7 februarie, ora 9:59. Din nefericire, bilanțul victimelor continuă să crească astfel că a ajuns la peste 4.800 de morți și mii de răniți. Momentan nu se cunoaște câte persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit reuters.com.
În Turcia, minim 3.381 de persoane au fost confirmate decedate în Turcia, conform agenției de știri Anadolu, iar în Siria sunt oficial 1.444 de morți. Însă OMS a avertizat că numărul morților ar putea crește de peste patru ori și că ar putea ajunge la aproximativ 20.000, în zilele următoare.
UPDATE 7 februarie, ora 9:20. O echipă de sprijin din România, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.
Se pare că este prima zonă pe care autoritățile turce, mai precis Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, au ales-o pentru echipa din România.
De îndată ce au ajuns la locație, salvatorii români au început să construiască baza de operații, asta în timp ce se pregătea primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Tot în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
UPDATE 7 februarie, ora 8:53. Noul bilanț indică 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, potrivit AFP. Astfel că numărul total al morţilor din Turcia şi Siria a ajuns la 4.365.
UPDATE 7 februarie, ora 8:24. Cutremurul de magnitudine 7,8 produs în Turcia a fost urmat de cel minim 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau chiar mai mare, a notat Serviciul Geologic al Statelor Unite, citat de CNN.
Odată cu trecerea timpului de la producerea cutremurului inițial, frecvenţa şi magnitudinea replicilor scade, însă sunt șanse ca replicile de peste 5,0 – 6,0 să tot apară, în acest fel crescând riscul de deteriorare suplimentară a clădirilor deja compromise de cutremurul iniţial.
Se pare că replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.
UPDATE 21:03. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a decretat doliu național timp de șapte zile în țară, după cutremurul devastator care a lovit țara. Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi.
„Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră pe 6 februarie 2023, a fost declarată perioadă de doliu național de șapte zile. Steagul nostru va fi arborat în bernă până la apusul soarelui duminică, 12 februarie 2023, în toate reprezentanțele noastre din țară și din străinătate”, a declarat președintele Turciei, Recep Erdogan.
UPDATE 17:24. Numărul victimelor din cauza cutremurului a crescut. Până acum s-au înregistrat peste 2.300 de morți în Turcia și Siria. Chiar în aceste momente, însă, o operațiune de salvare este în desfășurare, pentru că există oameni aflați sub dărâmături. În urmă cu puțin timp, trei aeronave cu salvatori au plecat spre sudul Turciei de la baza aeriană 90 din Otopeni.
UPDATE 14:23. În jur de 1.504 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite, conform ultimului bilanț prezentat de CNN.
UPDATE 13:15. Un nou bilanț a fost actualizat, și se pare că sunt peste 1.300 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți, însă autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a fost cel care a declarat că doar în Turcia 912 oameni au murit și 5.383 au fost răniți în urma cutremurului, potrivit BBC.
Uniunea Europeană a sărit rapid în ajutor și a mobilizat echipe de căutare și salvare pentru a ajuta Turcia în urma solicitării sale de a activa Mecanismul de protecție civilă al UE.
Astfel că zece echipe de căutare și salvare urbană au fost mobilizate din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Țările de Jos, Polonia, România pentru intervenții la sol. Și Italia și Ungaria trimit echipe de salvare.
UPDATE 12:52. Un nou cutremur cu magnitudinea 7,7 a avut loc luni în Turcia, la ora locală 13.25, fiind resimțit în multe orașe din Turcia.
Se pare că magnitudinea a fost de 7,7, însă centrul american de seismologie USGS estimează magnitudinea la 7,5. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 2 kilometri, la 67 km NNE de Kahramanmaraș și la 7 km SSE de Elbistan, potrivit emsc-csem.org.
UPDATE 12:29. România sprijină pe deplin Turcia prin trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, o echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca), precum și ofițeri de legătură din cadrul DSU. În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.
„Cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.
Totodată, grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, aflați în Turcia, care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele amintite anterior”, a transmis IGSU.
UPDATE 9:41. În urmă cu câteva minute, Guvernul României a declarat că în urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU, după cutremurul devastator care a avut loc în Turcia.
În acest sens, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii. Astfel că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.
„În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Executivul într-un comunicat.
Mai precis, Guvernul României a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU. Nu a trecut mult până când ajutorul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce.
„Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, mai găsim notat în comunicat.
UPDATE 9:20 În urma seismului de 7,8 grade care a lovit Turcia și a fost urmat de zeci de replici în întreaga regiune, Apărarea Civilă Siriană a declarat nord-vestul țării drept „zonă de dezastru”. Din nefericire, sunt sute de oameni răniți și prinși sub dărâmături iar alți zeci sunt morți.
„Facem apel la autoritățile locale și forțele civile să-și mobilizeze echipele și recomandăm tuturor organizațiilor umanitare, de sănătate și de ajutor care activează în Siria să se organizeze astfel încât să acopere toate situațiile care apar”, au transmis autoritățile siriene.
Syrian State TV, care citează Ministerul Sănătății, notează faptul că acest cutremur a ucis cel puțin 111 persoane și a rănit alte 516 în regiunile siriene Alep, Latakia, Hama și Tartus. Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a lăsat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați.
„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus acesta.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2023
În urmă cu scut timp, Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia a solicitat ajutor comunității internaționale, după ce sudul țării a fost lovit de cutremurul devastator.
AFAD a ținut să precizeze că are nevoie de ajutor internațional „pentru căutări și salvare”, iar Crucea Roșie din Turcia a decis să trimită rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.
Știre inițială
Seismul din sudul Turciei a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.
Inițial, bilanțul seismului devastator era estimat la 118 morți, însă sunt șanse ca acest număr să crească în orele următoare. Astfel că zeci de oameni au murit în provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit această regiune, potrivit guvernatorilor celor două provincii.
Se pare că există victime și în provincia Urfa, după cum a declarat guvernatorul acesteia Salih Ayhan pentru televiziunea turcă NTV, după ce agenţia de stat Anadolu a raportat un bilanţ iniţial de cinci morţi în provincia Osmaniye.
După numai o oră de la anunțul seismului, bilanțul victimelor care au murit în Turcia și în Siria a crescut la 200 de persoane, iar magnitudinea seismului a fost revizuită la 7.4 de la 7.8.
Cutremurul a fost urmat de 42 de replici în decurs de două ore, a transmis Ministerul pentru gestionarea dezastrelor interne și a situațiilor de urgență din Turcia.
„Începând cu ora 6:30, s-au înregistrat în total de 42 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,6”, potrivit The Guardian.
Din nefericire, Turcia este afectată extrem de des de cutremure. Unul dintre cele mai puternice a fost cel din 1999, când mai mult de 17.000 de oameni au murit după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.