Turnul Eiffel ascunde un secret incredibil. Ce a plasat acolo inginerul Gustave Eiffel, fără ca nimeni să își dea seama

Stan Filon 25.09.2020, 13:13

S-a afat unul dintre secretele Turnului Eiffel! Inginerul care a proiectat gigantul de oțel a ascuns bine de ochii lumii un detaliu de care s-a folosit pe tot parcursul vieții sale. Mult timp, acest secret a fost bine ascuns, dar și când s-a aflat, întreaga aristocrație franceză a vrut să vadă minunea.

Secretul bine ascuns al Turnului Eiffel a fost dezvăluit de constructorul său

Turnul Eiffel a fost o adevărată capodoperă arhitecturală a vremii și rămâne și în prezent o construcție fascinantă. A fost construit între anii 1887-1889. Aceasta urma să reprezinte arcul de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze.

Minunăția arhotecturală a fost inaugurată pe data de la 31 martie 1889 și deschis pentru public pe data de la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane și jumătate de nituri. Ținând cont de anvergura lucrării și de înălțimile la care s-a lucrat este fantastic faptul că doar un singur muncitor a murit în timpul construcției turnului Eiffel. Muncitorul a suferit un accident mortal în timpul instalării lifturilor.

Secretul bine ascuns al Turnului Eiffel a fost dezvaluit de constructorul sau
Secretul bine ascuns al Turnului Eiffel a fost dezvaluit de constructorul sau

Turnul Eiffel, construit cu materiale și tehnologie din România

Construcția are 300 de metri înălțime și a fost mult timp cea mai înaltă clădire din lume. Departe de ochii curioșilor, Gustav Eiffel și-a făcut propriul său apartament chiar în turnul Eiffel. Nimeni nu a știut de acesta mult timp, până când inginerul a făcut public acest lucru.

Apartamentul are o vedere splendidă, de la fereastra sa putând fi văzut întregul Paris. Foarte mulți milionari ai lumii au dat năvală să cumpere sau măcar să închirieze apartamentul, dar s-au lovit de un refuz ferm al celebrului arhitect.

Eiffel a refuzat toate ofertele de închiriere, preferând să păstreze acel spațiu intim pentru odihnă și meditație, dar si pentru oaspeții săi, printre care se afla ocazional și Thomas Edison, potrivit independent.co.uk. În prezent, apartamentul este accesibil vizitatorilor printr-o fereastră, unde pot vedea două manechine ale lui Gustav Eiffel și a lui Thomas Edison.

Turnul Eiffel a fost construit cu oțel din România, iar Gustav Eiffel a construit gigantul de metal cu ajutorul unei tehnologii revoluționare pentru acel moment, care a fost inventată tot în România. Francezul a fost în țara noastră, unde a învățat îmbinarea metalelor prin nituire, tehnică inventată de arhitectul român Gheorghe Pănculescu. Gustave a locuit două săptămâni în casa din Vălenii de Munte a celebrului arhitect român, timp în care a învățat tehnicile românului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...