Unde au fost construite cele mai multe locuințe în România după căderea comunismului. Clasamentul e surprinzător

Iancu Andreea 24.09.2020, 16:00
Unde au fost construite cele mai multe locuințe în România după căderea comunismului. Clasamentul e surprinzător

Există mulți nostalgici ai perioadei comuniste, care suspină după realizările tovarășului Ceaușescu. Printre ele se numără și regretul în ceea ce privește locuințele cetățenilor. Dacă în urmă cu 30-40 de ani, construcțiile comuniste populau în mod surprinzător străzile orașelor, astăzi șantierele sunt doar ici colo. Doar câteva județe se pot lăuda cu cifre mari la locuinte construite după căderea comunismului. Din păcate, Capitala nu se află printre fruntașe.

Câte locuințe construite după căderea comunismului înregistrează România

Apartamentele din regimul comunist sunt și astăzi căminul multor familii, chiar și de tineri. Mulți aleg să se mute într-un bloc vechi, construit pe vremea lui Ceaușescu în detrimentul unei construcții noi. Și asta pentru că locuințele construite după căderea comunismului sunt relativ puține. Deși ele asigură un grad redus de confort, imobilele vechi sunt mult mai prezente în orașele din România.

Iar acest lucru se datorează faptului că în ultimii trei ani, în țara noastră s-au ridicat doar 1.2 milioane de locuințe. Acestea reprezintă numai 13.4% din totalul celor ridicate deja de regimul lui Ceaușescu. Perioada comunistă a adus pe piața imobiliară 9.1 milioane de imobile. Începând cu anii ’60 și până la dizolvarea statului comunist, ritmul de construcție era de 160 de mii de locuințe pe an, față de cel de astăzi, când se ridică doar 40 de mii de construcții pe an.

Deși cifrele par unele descurajatoare pentru societatea actuală, în comunism urbanizarea era forțată și planificată de către stat. Astăzi, românii beneficiază de o piață liberă, care a trecut prin perioade mai puțin bune, mai ales după căderea regimului.

Unde se găsesc cele mai multe locuințe construite după căderea comunismului foto - Pexels
Unde se găsesc cele mai multe locuințe construite după căderea comunismului
foto – Pexels

Cum arată clasamentul de locuințe construite după căderea comunismului pe județe

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, doar trei dintre județele din România au reușit să înregistreze o creștere de peste 20% a volumului de locuințe. Acestea sunt Constanța, Cluj și Suceava. De partea cealaltă, județele Teleorman cu 5.6%, Hunedoara cu 5.6% și Caraș-Severin cu 4.1%, încă se bucură de locuințele construite în urmă cu mai bine de 30 de ani, conform digi24.ro.

În privința Capitalei, creșterea de locuințe construite după căderea comunismului este de numai 17%. Totuși, zona limitrofă a Bucureștiului, reprezentată de județul Ilfov, a înregistrat o creștere de 46%. Motivul pentru care există o diferență atât de mare este legată de prețul imobilelor. Deși s-a construit un număr aproximativ egal de locuințe în ultimii 30 de ani, Bucureștiul și Ilfovul au însumat numai 180 de mii de locuințe după căderea comunismului. Totodată, terenurile disponibile pentru investiții imobiliare în București sunt puține și scumpe.

Doar 16.8% dintre locuințele ridicate între 1990-2019, în zona București-Ilfov sunt noi. Astfel, aproximativ 90.000 de clădiri pentru locuit s-au dezvoltat în fiecare dintre regiuni. Totuși, se remarcă preferințele dezvoltatorilor, dar și a cumpărătorilor pentru localitățile limitrofe. Astfel, mulți români au ales să se mute în Popești-Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari, în ultimii 30 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...