Președintele din Europa care depune jurământul în secret. E premieră mondială. De ce se teme

Stan Filon 23.09.2020, 17:04
Președintele din Europa care depune jurământul în secret. E premieră mondială. De ce se teme

Premieră mondială, chiar în Europa! Deși, în mod normal, ar fi trebuit să fie un moment de bucurie, s-a ajuns ca președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, să depună jurământul pentru cel de-al șaselea mandat în secret! Acesta este puternic contestat de opoziție, dar și de o bună parte din populație. În plus, Uniunea Europeană a anunțat că nu îl recunoaște ca președinte al Belarus.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a depus jurământul în secret pentru al 6-lea mandat

Așadar, președintele se pare că nu a dorit ca ceremonia sa de învestitură să fie umbrită de noi și noi proteste sau poate nu a dorit ca Uniunea Europeană să considere o aroganță din partea sa organizarea unei ceremonii fastuoase, mai ales că statele Uniunii Europene au spus deja că nu îl recunosc ca președinte.

Cu toate acestea, Aleksandr Lukașenko a depus miercuri jurământul pentru al șaselea mandat de președinte al Belarusului – în cadrul unei ceremonii secrete -, dezvăluie agenția belarusă de presă Belta, relatează AFP.

Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a depus juramantul in secret pentru al 6-lea mandat
Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a depus juramantul in secret pentru al 6-lea mandat

Lukașenko este contestat din interiorul țării, dar și din exterior

”Aleksandr Lukașenko a depus jurământul în limba belarusă, după care a semnat actul de depunere a jurământului, iar apoi președinta Comisiei Electorale (…) i-a înmânat certificatul de președinte al Republicii Belarus”, scrie Belta. Această ceremonie – prezentată de obicei ca un evemiment major în fosta republică sovietică – nu a fost anunțată în prealabil, scrie News.ro.

Lukașenko a fost reales la 9 august, însă opoziția refuză să recunoască rezultatul acestor alegeri, pe care le consideră măsluite de actualul președinte, care tocmai ce și-a preluat cel de-al 6-lea mandat și care este la cârma țării din anul 1994.

Opoziția a cerut în stradă noi alegeri, însă Lukasenșo a spus că nu vor fi organizate noi alegeri, decât dacă va fi ucis. Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania, de frică să nu fie arestată, de unde solicită reorganizarea de alegeri prezidențiale corecte.

Uniunea Europeană susține că alegerile din Belarus au fost fraudate

Președintele Consiliul European, Charles Michel, a anunțat că UE nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care au fost implicați în frauda electorală care l-a reconfirmat pe Alexandr Lukașenka în funcția de președinte. Vor fi trași la răspundere și cei care au reprimat protestele din stradă.

„Uniunea Europeană este solidară cu poporul belarus. Nu acceptăm un climat de impunitate. Alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, nu au îndeplinit standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus. Cetăţenii Belarusului merită o situaţie mai bună, merită dreptul de a-şi alege liderii şi de a-şi configura viitorul”, a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

„Violenţele împotriva protestatarilor paşnici au fost şocante şi inacceptabile. Condamnăm aceste brutalităţi şi aşteptăm o investigaţie completă şi transparentă. Orice formă de violenţă trebuie evitată, inclusiv orice act de reprimare sau violenţă împotriva celor care încearcă să participe la eforturile de dialog naţional”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...