Trei milioane de refugiați ucraineni de la începutul războiului. Aproape jumătate sunt copii

Mihnea Tălău 15.03.2022, 18:11
Trei milioane de refugiați ucraineni de la începutul războiului. Aproape jumătate sunt copii

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Internaţională pentru Migraţie (OIM), Paul Dillon, a anunțat, marți, că umărul refugiaţilor din Ucraina a ajuns la trei milioane de persoane, care au părăsit ţara după invazia rusă, în 24 februarie. Aproape jumătate dintre aceștia sunt copii.

Peste 1.4 milioane de copii au fugit din Ucraina

Potrivit datelor UNICEF, dintre aceștia 1,4 milioane sunt copii, iar 157.000 sunt cetăţeni ai altor ţări, care se aflau pe teritoriul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat la Geneva că în ultimele 20 de zile, circa 1,4 milioane de copii au fost nevoiţi să fugă din Ucraina, ceea ce reprezintă 55 pe minut sau „practic un copil pe secundă”.

Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi a informat că Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, peste 1,79 milioane, restul ajungând în România, Republica Moldova, şi Ungaria, și Slovacia, de unde cei mai mulți dintre ei migrează în alte ţări.

Până luni, un număr de 3.753 de cetăţeni ucraineni solicitaseră azil în România, când în țara noastră se aflau peste 80.000 de refugiați.

Peste 291.000 de ucraineni au fugit în România din calea războiului. Printre ei, foarte mulții copii
Refugiati, foarte mulții copii

Până la data de 10 martie, în țara noastră au intrat 425.786 de cetăţeni ucraineni şi foarte mulți au plecat spre alte destinații.

Prin toate punctele de trecere a frontierei, numai luni, 14 martie, au intrat în România 66.345 de persoane. Dintre aceştia, 13.769 au fost cetăţeni din Ucraina.

Potrivit Poliției de Frontieră, numărul ucrainenilor care au trecut luni graniţa în România a fost în uşoară scădere, cu 4,8%, faţă de ziua precedentă.

Conflictul pare să declanșeze cea mai mare criză de refugiați din Europa

În condițiile în care forțele rusești intenționează să avanseze spre Kiev și să bombardeze alte câteva orașe ucrainene, transformându-le în pustietăți, agenția ONU pentru refugiați a declarat, de asemenea, că acest conflict pare să declanșeze cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ)  urmează să se pronunțe după ce Ucraina a dat în judecată Rusia, imediat după invazie, acuzând „manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...